La lluita de Stop Tanatori omple de vida la plaça Can Climent

Els grups municipals s'han compromès a no limitar les activitats veïnals que es facin a l’esplanada

    Taules de ping-pong de la zona esportiva de la plaça Can Climent, a Sants, al costat de la nau on es construeix el tanatori

    Foto: Stop Tanatori

    Després de tres anys de lluita veïnal, la plataforma Stop Tanatori del barri barceloní de Sants ha aconseguit la urbanització de la plaça Can Climent, considerada un espai verd des de fa quatre dècades, però que fins fa ben poc era un pàrquing de motos infrautilitzat. Malgrat que l’ajuntament hagi accedit a la urbanització de la zona, Stop Tanatori adverteix que no acceptarà això com a moneda de canvi del tanatori que la funerària San Ricardo SL està construint a l’antiga fàbrica dels Germans Climent que hi ha a la mateixa plaça.

    La plataforma, que ha dut el tanatori als jutjats, manté que el projecte incompleix normatives urbanístiques i assegura que la ubicació no és l’adequada i que l’activitat és incompatible amb l’entorn, una zona residencial amb escoles. En conversa amb EL TRIANGLE, des d’Stop Tanatori recorden que “són tres anys de lluita, en què tot ha sigut un ‘no’ com a resposta”, i assenyalen que les demandes veïnals sobre la plaça Can Climent i les relacionades amb el tanatori “són reivindicacions totalment diferents”. El consistori té “l’obligació moral de respectar no només l’interès d’una empresa privada, sinó el dels veïns amb qui també s’ha reunit”, apunten des de la plataforma.

    La urbanització de Can Climent respon al projecte que els veïns van presentar, i diferencia la plaça en tres àrees: una zona de descans, amb graderies, bancs i jardineres; una zona esportiva, amb tres taules de ping-pong, mitja pista de bàsquet i mitja pista de futbol; i una zona infantil amb jocs pintats a terra amb l’espai suficient per a l’escenari que habitualment hi instal·len els Castellers de Sants, per exemple, durant la festa major. “Està pensat per a les necessitats de tothom: els nens petits, la gent gran, els joves. Està fet amb l’esperit de ser un espai públic obert a tothom i al servei de la ciutadania”, expliquen des d’Stop Tanatori, que destaquen que és un espai “molt versàtil”.

    La plataforma també ha revelat que, després d’un any demanant-ho, han aconseguit un compromís escrit signat per tots els portaveus dels grups municipals del districte de Sants-Montjuïc –excepte Valents– per tal que es permeti al veïnat continuar fent activitats d’oci a Can Climent malgrat la presència del tanatori.“El districte afirma que sempre tindrem permís per continuar fent les activitats que habitualment es duen a terme a la plaça –calçotades, festa major, etc.– però les paraules se les endú el vent. Ho volíem per escrit i que fos consensuat amb tots els partits polítics perquè, governi qui governi, es respecti”, expliquen.

    “Estratègia de desgast” contra els veïns

    Stop Tanatori va presentar una demanda contra el Pla Especial Urbanístic Integral (PEUI), que possibilita el projecte, i una altra contra la llicència d’obres concedida per l’Ajuntament de Barcelona, sobre les quals encara no s’ha dictat sentència. La plataforma veïnal assenyala que el procés “s’està allargant més del que ens agradaria” i expliquen que, més enllà dels tempos judicials, les parts –el consistori, la funerària i la propietat de la nau dels Germans Climent– “esgoten” els terminis.

    “Tenim claríssim que això pot formar part d’una estratègia de desgast de l’ajuntament”, afirmen des d’Stop Tanatori, que consideren que “el consistori mai s’hauria arribat a imaginar que seríem tan insistents i tossuts a continuar defensant els arguments contra el tanatori”. “És una lluita de David contra Goliat, però els veïns tenim la voluntat de plantar cara davant d’aquesta situació”, afirmen.

    (Visited 118 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari