Els veïns de Sants, farts de la complicitat de l’Ajuntament amb l’empresa del tanatori

El consistori va aprovar un pla urbanístic de la funerària per fer viable el seu negoci

Les obres per construir un tanatori a l’antiga fàbrica dels Germans Climent –considerada un bé cultural d’interès local– al barri de Sants de Barcelona han començat després que, el 15 de desembre passat, l’Ajuntament atorgués la llicència a la funerària San Ricardo SL, que va arribar a un acord amb el propietari de la nau. Abans que aquesta es quedés la fàbrica, l’espai estava ocupat pel Happy Parc, un parc infantil amb 25 anys d’història, però el propietari va apujar el lloguer un 300% i va passar de demanar 5.000 a 15.000 euros mensuals, un import que no va poder assumir. Des que van assabentar-se del projecte a través de la premsa, els veïns de Sants van organitzar-se i van crear la plataforma Stop Tanatori per lluitar contra l’especulació i intentar evitar la construcció del tanatori. Asseguren que la localització escollida no és la correcta, que causarà problemes de mobilitat i que el projecte no respecta el patrimoni cultural. El consistori, però, insisteix que els informes són favorables i que no pot intervenir en un acord entre privats.

La plataforma matisa que l’escrit de Patrimoni posa unes condicions molt restrictives al projecte, perquè les obres “han de respectar el ritme compositiu de la façana”, i assenyala que els plànols del projecte incompleixen ordenances municipals. Remarca, a més, que els grups van aprovar-lo sense cap criteri, perquè, en les diverses reunions que la plataforma va mantenir posteriorment amb ells, tots –excepte el PSC, que mai ha volgut veure’ls– van mostrar “sorpresa i ignorància” davant dels arguments i els detalls que Stop Tanatori els explicava sobre el projecte. “S’excusaven dient que reben els dossiers amb poca anticipació al plenari i que no tenen temps per estudiar-los en profunditat. Ens va passar amb tots els partits, fins i tot amb els que van votar a favor del tanatori”, assegura la plataforma. L’organització assenyala que, en una de les reunions amb ERC, l’arquitecte present va admetre que no havien fet un estudi tan profund com l’entitat veïnal. “Amb quin criteri aproven les propostes? Si no coneixen el projecte, com poden votar-hi a favor o en contra?”, es pregunta la plataforma.

La catalogació de la nau, segons el Pla General Municipal (PGM), com a equipament protegit no contemplava que pogués ubicar un tanatori, de manera que l’empresa funerària va presentar un Pla Especial Urbà Integral (PEUI) per modificar l’edifici protegit i poder fer realitat el projecte. L’Ajuntament va decidir aprovar-lo i, des de llavors, ha dut a terme els tràmits pertinents perquè la normativa municipal s’adapti al projecte, afirma Stop Tanatori. “No pot ser que una empresa privada sigui la que determina el lloc d’equipaments com aquest. Això ho ha de decidir l’administració pública d’acord amb una sèrie de requisits”, defensa la plataforma, que considera que el consistori ha pres una “decisió arbitrària que beneficia els interessos de dos privats i menysté la voluntat majoritària dels veïns”.

La plataforma ha insistit a reunir-se amb l’alcaldessa, Ada Colau, i amb la responsable d’Urbanisme, Janet Sanz, però cap de les dues hi ha accedit. Stop Tanatori va presentar 65 al·legacions contra el projecte basades en aspectes com la mobilitat, el trànsit, el respecte al patrimoni cultural i la legalitat, però la resposta del consistori és que “no els agraden els tanatoris ni tenen assumida la cultura de la mort”. Els veïns afirmen que no tenen res contra els tanatoris, el propietari o la funerària: “Són lliures d’emprendre una iniciativa comercial, l’únic problema és que s’han equivocat en escollir la ubicació”. Per això han presentat dos recursos judicials, contra el PEUI i contra la llicència d’obres, que esperen que es resolguin favorablement. Des que va començar la primera fase de l’obra, els veïns han interposat vuit denúncies per manca de seguretat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.