Zona verda en perill a Sants

Urbanisme incompleix la normativa i permet que el nou tanatori perjudiqui els veïns

  Plànol del nou tanatori de Sants i del disseny de la nova plaça de Can Climent al qual ha accedit EL TRIANGLE

  El tanatori que la funerària San Ricardo SL, amb l’aprovació de l’Ajuntament de Barcelona, està construint al barri de Sants, a l’antiga fàbrica dels germans Climent, ha rebut el vistiplau de la regidoria d’Urbanisme, encapçalada per Janet Sanz, per apropiar-se de part de la zona verda que hi ha als voltants de l’edifici, anomenada Can Climent.

  Segons els plànols del projecte, als quals ha accedit EL TRIANGLE, la funerària ha acordat amb el consistori obrir noves entrades i sortides secundàries que connectaran amb la zona verda, fet que incompleix la normativa municipal de Serveis Funeraris. Concretament, s’obriran quatre accessos que donaran a la zona verda: tres des del passadís on estan les sales de vetlla i un quart que funcionarà com a sortida de l’oratori.

  La plataforma Stop Tanatori assegura que el consistori sempre ha dit que serien sortides d’emergència, i que van sorprendre’s en conèixer que l’Ajuntament havia donat el vistiplau perquè siguin “accessos secundaris des de la possible nova plaça”, tal com estableix el document aprovat del projecte. Les portes, doncs, estaran sempre obertes, de manera els usuaris del tanatori podran entrar i sortir i ocupar l’espai de la zona verda de forma poc apropiada.

  Incompliment legal

  L’article 20 de l’ordenança de Serveis Funeraris de Barcelona diu que els tanatoris han de comptar amb l’espai adequat “per tal d’evitar que la família, les visites i el públic en general hagin de romandre ocupant l’espai públic durant la durada de la visita”. No obstant això, els nous accessos causaran que molts dels usuaris del tanatori es quedin a la zona verda mentre dura la seva visita.

  Com ja va explicar EL TRIANGLE, l’entorn del tanatori, on habitualment se celebren esdeveniments socials, es convertirà en un nou espai lúdic que comptarà amb una pista de bàsquet i una de futbol, jocs infantils, taules de ping-pong i una zona de descans. A més, s’hi posaran jardineres amb diverses plantes i es reservarà un espai per a l’escenari que els Castellers de Sants munten durant les festes. Activitats que són incompatibles amb el dol i la intimitat que requereix un tanatori, tal com afirmen els veïns.

  A causa de les limitacions d’espai, els usuaris faran vida a l’exterior del tanatori, ja que, a diferència de la resta, aquest no disposa de tots els serveis que altres equipaments similars ofereixen. No disposarà d’aparcament propi per a vehicles privats, no tindrà zones per a fumadors o exteriors privats i tampoc comptarà amb cap cafeteria. “Aquesta no és la ubicació adient“, afirma Stop Tanatori, que tem que els usuaris acabin apropiant-se de la zona verda en detriment dels veïns. “No renunciarem a l’espai de lleure”, adverteixen.

  15 metres d’espai públic per a la comitiva fúnebre

  Les limitacions de la zona on s’ubicarà el nou tanatori de Sants són també un problema per a l’espai que necessiten la comitiva i el cotxe fúnebre i, com la resta d’inconvenients, afectarà fonamentalment els veïns. A més de no disposar d’aparcament propi, l’entrada i la sortida del vehicle que transporta els difunts es farà per Puiggarí, un carrer estret de menys de 8 metres d’amplada, fet que l’obligarà a fer un ús abusiu dels guals i de les places d’aparcament.

  No només s’ocuparan les entrades a pàrquings particulars a l’hora de fer les maniobres necessàries per entrar i sortir, també se suprimiran algunes places d’aparcament de Puiggarí per donar espai a la comitiva i perquè el cotxe fúnebre pugui maniobrar. En total, segons els càlculs de Stop Tanatori, la funerària disposarà d’uns 15 metres de carrer per a ella.

  L’Ajuntament també ha acceptat que la funerària arribi a acords amb particulars per garantir les places de pàrquing que dicta la normativa municipal, i així maquillar l’inconvenient de no poder disposar d’aparcament propi.

  (Visited 672 times, 1 visits today)
  Facebook
  Twitter
  WhatsApp

  avui destaquem

  Feu un comentari