El nou tanatori de Sants, envoltat d’escoles, augmentarà en un 57% el trànsit a la zona

Els veïns denuncien que la sortida de ventilació afectarà de ple edificis residencials

Fa més de dos anys que la plataforma Stop Tanatori, impulsada per veïns del barri de Sants, lluita perquè l’Ajuntament de Barcelona reculi i aturi el projecte per instal·lar un tanatori en l’espai on hi havia el Happy Parc infantil. Asseguren que no tenen res en contra de l’equipament, però que el lloc escollit no és l’adequat i que el projecte incompleix la normativa.

Una de les 65 al·legacions que la plataforma ha presentat contra el tanatori és que la seva necessitat no està justificada. Assenyalen que, segons dades de l’Idescat, les 87 sales de vetlla que hi ha a la província de Barcelona tenen una ocupació mitjana del 70%, de manera que “la necessitat física de tenir-ne més no existeix”. De fet, el consistori i la funerària justifiquen el projecte argumentant únicament que permetrà oferir un servei “de proximitat”, així com una atenció personalitzada i més flexibilitat. “El tanatori de les Corts està només a 20 minuts caminant”, remarca la plataforma.

Els veïns de Sants també al·leguen que el nou projecte causarà problemes de trànsit: “Hi haurà més vehicles, les comitives fúnebres causaran embussos i no hi ha aparcament suficient”. En aquest sentit, l’Ajuntament només respòn que “els conductors de la funerària són experts” i que l’ocupació de la via pública serà “puntual i reduïda”. Però segons els estudis elaborats pel mateix consistori, el tanatori implicarà un augment del 57% del trànsit. La plataforma assenyala que el projecte s’ubica en un “entorn lúdic i festiu, freqüentat per infants i joves” –hi ha escoles, un institut i una facultat– i que, a més, a l’edifici contigu hi ha el local dels Castellers de Sants. “També és un problema pel respecte i la intimitat que necessiten els usuaris del tanatori”, afirmen els veïns.

No obstant això, l’Ajuntament assegura que “no hi ha incompatibilitat amb l’activitat cultural del barri” i que “es pot ajustar l’activitat” del tanatori per no perjudicar els veïns. La plataforma, però, dubta que la funerària tanqui el negoci durant cada activitat o festa que es faci a Sants.

Els veïns també denuncien que la sortida de ventilació estarà enfocada cap als habitatges d’un dels carrers contigus (Puiggarí) i que la maquinària emet entre 90 i 120 decibels. “Això funciona constantment, i entre l’edifici i els balcons residencials hi ha 6,50 metres. Estem parlant de contaminació acústica i atmosfèrica”, remarquen amb preocupació. La plataforma assegura que el consistori no ha donat resposta a les al·legacions que es refereixen a aquestes molèsties.

 

El projecte de la funerària no s’adequa a la llei


El tanatori s’ubicarà a la cantonada del carrer Puiggarí amb el carrer Comtes de Bell-lloc, i no tindrà cap espai exterior propi. “La resta de tanatoris disposen d’espais més amplis, amb cafeteria, zones a l’aire lliure… Aquí, els carrers tenen una amplada de 8 a12 metres”, denuncien els veïns, que assenyalen que els visitants del tanatori aniran a la plaça al costat del carrer Viriat, un espai públic freqüentat per infants i joves.

La plataforma ha esbrinat que alguns aspectes del projecte no compleixen la normativa, com l’accés previst per als cotxes fúnebres. Seria pel carrer Puiggarí, de 8 metres d’amplada, i agafarien uns 15 metres perquè els vehicles, d’uns 6 metres de llarg, puguin maniobrar. Segons l’article 112 de la llei municipal d’urbanisme, en qualsevol via menor de 12 metres d’amplada la porta d’accés per a vehicles ha de ser de 4 metres com a mínim, fet que en aquest cas no es pot complir, ja que entre els pilars que limiten la zona hi ha 3,53 metres, i no es poden tallar perquè la façana, per ordres de Patrimoni, no es pot tocar. Stop Tanatori assegura que hi ha més exemples similars, i ha recorregut a la via judicial per aturar el projecte.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.