Un comitè de l’ONU fa un dictamen no vinculant a favor dels líders independentistes

L'informe defensa que Espanya va violar els seus drets polítics quan se'ls va suspendre de les seves funcions públiques

  Sànchez, Junqueras, Turull, Forn, Cuixart, Rull i Romeva
  Sànchez, Junqueras, Turull, Forn, Cuixart, Rull i Romeva

  El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides ha fet públic un dictamen en el qual diu que Espanya va violar els drets polítics dels líders del procés independentista quan els va suspendre de les seves funcions públiques, per ser jutjats per rebel·lió, i abans que es fes pública la condemna del procés judicial.

  La denúncia que ha portat al dictamen del comitè la van presentar Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull. L’exvicepresident català i els tres exconsellers van denunciar que la suspensió de les funcions d’aquests càrrecs, sense que hi hagués sentència, violava els seus drets polítics tal com recull l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.

  En aquest context, el govern espanyol va defensar que tots quatre líders independentistes van acceptar la seva substitució per uns altres diputats mentre durés la suspensió de les seves funcions, i que tret de Romeva, els altres tres van renunciar el 17 de maig del 2019 a l’acte de diputats del Parlament de Catalunya en ser elegits com a diputats al Congrés, en les eleccions de l’abril del 2019. També, els serveis jurídics de l’Estat defensen que el 14 d’octubre del 2019 quan el Tribunal Suprem va condemnar-los per sedició i no per rebel·lió, van aixecar de forma immediata la suspensió de Romeva com a diputat autonòmic.

  En aquest context, el dictamen del comitè de l’ONU apunta que el govern espanyol va defensar en les seves al·legacions que el 22 de juny del 2021 va indultar la presó dels líders independentistes per raons “d’utilitat pública”. Es dona la circumstància que els dictàmens del Comitè de Drets Humans de l’ONU sobre queixes individuals, com seria aquesta, no són vinculants, tot i que el comitè entén que els Estats que en formen part estan obligats a seguir les seves recomanacions per a la reparació dels abusos produïts.

  (Visited 163 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari