Espanya acull a 110.000 refugiats per la guerra d’Ucraïna

La Generalitat de Catalunya ha confirmat que 7.954 ucraïnesos ja tenen el permís de protecció temporal i que han atès a 19.000 refugiats

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, a la Fira de Barcelona
El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, a la Fira de Barcelona (La Moncloa).

110.000 refugiats han fugit de la guerra d’Ucraïna i han arribat a Espanya per construir una nova vida lluny de la barbàrie de l’exèrcit del president de Rússia, Vladímir Putin. Aquesta és la xifra que ha ofert el president del Govern, Pedro Sánchez, que ha aclarit que oficialment hi ha 47.000 desplaçats registrats. “Estem donant exemple de col·laboració, cooperació i coordinació”, ha explicat després de visitar el centre de recepció de la Fira de Barcelona. La Generalitat de Catalunya ha confirmat que 7.954 ucraïnesos ja tenen el permís de protecció temporal i que han atès a 19.000 refugiats.

Sánchez ha titllat la invasió com “un acte bàrbar que ataca al projecte europeu, els drets, les llibertats, la democràcia i la pau”. “Estic convençut que Ucraïna resistirà, Europa prevaldrà i els crims de guerra no quedaran impunes”, ha assenyalat el cap de l’executiu central. Ha agraït el treball de les administracions i les ONGs que participen en el procés d’acolliment i ha assegurat que tots els refugiats que arribin a Espanya tindran “la millor atenció i ajuda possibles perquè se sentin com a casa i perquè quan acabi la guerra puguin tornar a Ucraïna”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que la capital catalana és una “ciutat d’acolliment”. “És un volum d’arribades que no havíem vist en molt de temps i treballem units perquè aquesta barbàrie es detingui i ningú hagi de fugir del seu país i la seva casa”, ha assegurat després de destacar la bona col·laboració de les diferents administracions.

“Es pot acollir d’una altra manera”

El ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, ha agraït el “treball estret” amb la Generalitat, especialment per garantir l’accés a l’educació i la sanitat dels refugiats. La consellera d’Igualtat, Tània Verge, ha defensat que els països de la UE haurien de seguir l’exemple de l’atenció als refugiats ucraïnesos amb els altres desplaçats per pobresa i fam: “Europa ha demostrat que es pot acollir d’una altra manera. Aquest estàndard ha de quedar-se”.

Segons les dades de la Generalitat, prop del 70% dels 19.000 refugiats que han arribat a Catalunya estan allotjats a casa de compatriotes. Més de la meitat encara no han aconseguit l’estatus de protecció temporal. Els agents de la Policia Nacional han tramitat 4.703 expedients a La Fira de Barcelona, 1.168 a les comissaries de Girona, 1.061 a Tarragona i 1.022 a Lleida.

Verge ha explicat que l’estratègia del Govern català és repartir als refugiats ucraïnesos a diferents municipis per “evitar tensionar serveis”. S’ha compromès a retornar als ajuntaments les despeses que hagin hagut d’afrontar per l’arribada de desplaçats i ha anunciat “ajudes a les famílies ucraïneses” que estan acollint refugiats.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides