La junta retira a les 24 hores la ‘bona notícia’ de la qualificació del seu deute

La decisió d'esborrar la BBB- de l'agència Fitch reflecteix les contradiccions internes entre el vicepresident econòmic i el CEO

Eduard Romeu, vicepresident econòmic del club que acaba d'entendre's amb els executius financers del club. Canvien de criteri cada dia

Les actuacions econòmiques de la junta de Laporta estan subjectes, com ja s’ha pogut percebre des de fa unes setmanes, a les visions diferents i pot ser que enfrontades de la vicepresidència econòmica, Eduard Romeu, el testaferro de José Elias en la junta, amb la de Ferran Reverter, CEO triat en el seu moment per Jaume Giró. Les seves diferents perspectives i contradiccions semblen ser si més no visibles. La nota de satisfacció publicada dimecres pel mateix club sobre la qualificació obtinguda (BBB-) de l’agència Fitch internacional, que considera estable la nota del deute del FC Barcelona, ha estat retirada al cap de poques hores de les notícies institucionals dels seus canals oficials.

És a dir, que d’una banda algú va considerar com una notícia rellevant i positiva aquest fet, inclosos tuïts de la directiva i portaveu Elena Fort, i al poc una altra figura de pes del club va considerar arriscat i inoportú haver-li donat importància positiva a la carta rebuda per l’agència de qualificació.

Avui ja no hi ha rastre d’aquesta ‘bona notícia’ que Elena Fort va reflectir en el seu compte de twitter amb aquestes frases: “Quatre mesos i un treball immens de l’equip. Sense soroll. Amb cura i paciència. La credibilitat d’un projecte sòlid i molt treballat. Res s’improvisa. El FC Barcelona genera confiança en agències de qualificació”. Elogis i admiració que van obrir el torn dels ‘palmeros’ de twitter com Marc Ciria.

El club havia explicat en el seu relat que l’agència determina amb una triple B les empreses que són satisfactòries en el moment de ser qualificades. Amb aquesta BBB negativa estable, l’agència Fitch valora positivament el projecte econòmic del Barça, que haurà de sotmetre’s a un important reajustament per a equilibrar els comptes. “La confiança mostrada per Fitch en el Barça possibilita el club mirar el futur amb optimisme, i justament en un període en què l’entitat està ajustant el pla de viabilitat econòmic de l’entitat, així com el pla estratègic”, afegint que “amb la positiva qualificació de Fitch, l’entitat blaugrana intentarà tenir menys d’un 3% d’interès en aquest crèdit, un factor que ajudarà la junta directiva a tenir un major marge de maniobra per a redreçar el rumb financer i que el Espai Barça, un dels grans objectius del club, pugui convertir-se en una realitat en els pròxims anys”.

D’aquest conte financer mai més es va saber res més. No hi ha més rastre que el deixat per la mateixa notícia recollida en altres mitjans, inclosa la referència a la qualificació obtinguda en el seu moment de KBRA, una agència europea de qualificació equiparable, amb una BBB+ al gener de 2020 sota la presidència de Bartomeu. En aquell moment, l’informe intern avaluava que la BBB+ estava dos nivells per sobre de les expectatives i de les necessitats per a accedir als inversors a llarg termini i aprofitar els tipus d’interès actuals.

Encara que alguns experts consideraven que amb alguns ajustos es podria pujar a nivell A també s’esperava que el ràting indicatiu de Fitch fos una mica inferior, aquest BBB- que el Barça continua tenint i que avui és objecte d’elogis, aplaudiments i felicitacions mentre que les mateixes persones que avui es pengen aquestes medalles -pura ignorància, desconeixement i falta d’informació- injuriaven la situació financera de fa un any sent exactament la mateixa. És clar que es dona un escenari de menys ingressos que les agències tenen en compte globalment a l’espera que les vacunes i la recuperació econòmica contribueixi a regularitzar els estats financers no sols del FC Barcelona.

Informes de l’anterior administració de Bartomeu van comparar el model Espai Barça de la mà de Goldman Sachs amb el de la reforma del Bernabeu, iniciada amb recursos de club que va obtenir un ràting de A- (DBRS) i BBB+ (Fitch). Ràtings una mica millors que l’obtingut pel FCB, però amb un nivell de garanties diametralment diferent perquè en el cas del Real Madrid, el club i tot el seu patrimoni responen del deute contret per a finançar les obres.

Fa poc, en paraules del nou CEO del FC Barcelona, Ferran Reverter, “l’objectiu d’aquesta nova etapa és portar al Barça pel cap alt de tots els clubs. El Barça, com a entitat, sabem que és la que té més valor del món. Vol dir que durant molts anys s’han anat fent bé les coses i l’objectiu és transformar-lo i preparar-lo per a aquesta nova etapa. Això implica nous processos i organitzacions, entrar en nous models de negoci”, va dir no fa un mes en la seva presentació com CEO.

No és possible ara, a la vista que el club no ha trigat ni 24 hores a retirar de la seva estratègia de comunicació una teòrica ‘bona’ notícia, quines són les expectatives reals no sols del préstec aprovat en assemblea, els interessos de la qual van molt lligats a aquesta qualificació del deute, sinó del conjunt de la massa salarial, disparada i augmentada si, com es preveu, Leo Messi acaba entrant en l’equació. Cada dia que passa el cercle es tanca i s’estreny en totes les direccions a tres setmanes de l’inici de la Lliga.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides