La Societat d’Estudis Militars, propera a Puigdemont, vol que la Generalitat dediqui un 1,3% anual del PIB a Defensa

Pol Molas, president d’aquesta entitat bel•licista, reclama que una Catalunya independent creï empreses de producció d’armes lleugeres i que es doti d’armament llanxes esportives

La Societat d’Estudis Militars (SEM) calcula que una Catalunya independent hauria de dedicar un 1,3% del seu Producte Interior Brut (PIB) a les Forces de Defensa del país. Aquest càlcul representaria una despesa anual de 3.519,23 milions d’euros. Un primer Acord de Defensa acordat pel govern de la Catalunya independent hauria de pressupostar 17.596,15 milions d’euros pels primers cinc anys de vida de l’exèrcit català. La meitat d’aquests diners es dedicarien a material i recerca i desenvolupament en l’àmbit militar mentre que als capítols de personal i d’operacions i manteniment s’hi haurien de dedicar un 20% del total a cadascun. El 10% restant s’invertiria en infraestructures militars.

Aquestes dades apareixen en el llibre “Nou estol. Restablint el poder naval català” que va presentar Pol Molas, president del SEM, el passat dijous 18 d’abril a la Casa Elizalde, a Barcelona. “Tenint present que aquest llibre contempla que tot està per fer respecte a les futures Forces de Defensa de Catalunya, cal fer una hipòtesi de pressupostos que vagi per fases. Aquestes, doncs, es correspondran a un model perioditzat en tres acords de defensa quinquennals des de l’any en que es restaurés la independència”, escriu Molas que assenyala que “no es contempla cap repartiment de material entre la República Catalana i el Regne d’Espanya”.

Molas justifica la seva reclamació que el govern de la Generalitat dediqui un 1,3% del PIB al nou exèrcit català dient que “per tal d’emetre un missatge de seriositat cap als actors estatals que ens han de reconèixer , no es podrà destinar una quantitat inferior al percentatge que hi destina l’Estat espanyol”. La referència que pren el president del SEM del percentatge que Espanya dedica a Defensa és l’1,29% corresponent a l’any 2021.

L’estudi que va presentar Molas recull dos nous Acords de Defensa adoptats pel govern de la Generalitat a partir del sisè any de la independència fins el quinzè. Aquests nous acords elevarien el percentatge del PIB català dedicat a aquest àmbit fins un 2%, la qual cosa representaria una despesa de 54.142 milions d’euros, dels quals un 40% (21.656,80 milions d’euros) es dedicarien als sous dels militars, un 30% a material i recerca i desenvolupament (16.242,60 euros), un 26% a operacions, manteniment, municions i explosius, i un 4% a infraestructures (2.165,68 euros).

El SEM va néixer el 2014 com a continuació de la Sectorial de Defensa de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Aquesta sectorial va ser dissolta després de l’escàndol que va causar la publicació del seu document “Dimensionament de les Forces de Defensa de Catalunya I: La Força Naval”. Molas és fundador i president del SEM i va ser analista del Centre d’Estudis Estratègics de Catalunya entre els anys 2008 i 2013. EL SEM organitza actes conjuntament amb el Catalonia Global Institute. El 30 de setembre de l’any passat van organitzar les “Primeres Jornades de Política Internacional i Defensa de Catalunya”. El Catalonia Global Institute es va crear el 2021 i va instal·lar la seva seu a Suïssa “amb l’aspiració de treballar amb agents públics i privats per a la internacionalització de Catalunya en clau, visions i aspiracions d’Estat”.

Pol Molas es va adherir al Manifest de presentació d’aquesta entitat al costat de personatges tant propers al candidat de JuntsxCat a la presidència de la Generalitat en les properes eleccions Carles Puigdemont com el cap de la seva Oficina, Josep Lluís Alay, el seu assessor al Parlament europeu Aleix Sarri, o els periodistes Vicent Partal, Albano Dante Fachín, Antonio Baños i Salvador Cardús.

(Visited 334 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari