L’oficialitat del català es tornarà a debatre a la Unió Europea el pròxim 12 de desembre

Serà l'última vegada que la qüestió es traslladarà als Estats sota la presidència espanyola del Consell

    Reunió del Consell d'Afers Generals de la Unió Europea on s'ha tractat l'oficialitat del català, el basc i el gallec (EBS)

    Els 27 Estats de la Unió Europea (UE) tornaran a debatre l’oficialitat del català, el basc i el gallec el pròxim dimarts 12 de desembre, data en què Brussel·les acollirà un nou Consell d’Afers Generals, segons han confirmat a l’ACN fonts diplomàtiques. La trobada, que reunirà els ministres d’Exteriors de la UE, serà l’última oportunitat que tindrà el govern espanyol de traslladar la qüestió sota la seva presidència, ja que a partir del 2024 el Consell de la UE passarà a estar liderat per Bèlgica.

    Les mateixes fonts detallen que Espanya, com a Estat que ostenta la presidència del Consell, podrà sol·licitar una votació en funció de com es pronunciïn els Estats membres. La notícia arriba després que els ministres d’Afers Exteriors, en una trobada celebrada el passat 15 de novembre, tanquessin el punt sobre l’oficialitat del català en menys de cinc minuts. Malgrat els intents del Govern d’Espanya de convèncer la resta de socis europeus, cap Estat va intervenir en el debat.

    De fet, diversos països van traslladar el seu malestar abans de la reunió per com es va abordar el tema, ja que el dia previ al Consell d’Afers Generals, l’executiu espanyol va fer arribar a la resta d’Estats membres una “proposta adaptada” per evitar que altres llengües utilitzessin el cas del català per demanar l’oficialitat. El text, però, va ser enviat just el dia abans de la reunió i sense traducció, fet que va impossibilitar al conjunt de les delegacions una anàlisi del document.

    Al mateix temps, Espanya no va fer arribar l’informe legal i de despeses que havien sol·licitat els països, mentre que també s’està a l’espera que la Comissió Europea elabori un informe sobre el cost de la iniciativa.

    (Visited 31 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari