El Govern alerta que si no plou, s’entrarà en fase d’emergència per sequera al setembre

Les reserves es troben al 26% i, segons l'ACA, no es preveu cap episodi important de pluges a “mitjà i llarg termini”

    Roda de premsa del director de l'ACA, Samuel Reyes (ACN, Gerard Artigas)

    El Govern ha insistit aquest dimarts que si no plou durant els pròxims mesos, s’entrarà en fase d’emergència per sequera el pròxim mes de setembre. Ho ha dit la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, que ha recordat que es tracta del principal problema que pateix ara mateix el territori. També s’ha pronunciat en aquesta mateixa línia el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, qui ha assegurat que les reserves es troben actualment al 26% de la seva capacitat i que, de moment, les previsions meteorològiques no mostren “un canvi de tendència”. La fase d’emergència comportaria noves restriccions per a la ciutadania, que des del gener ja ha reduït per tercer mes consecutiu el seu consum en 5 litres, situant l’actual en 180 per persona i dia.

    La portaveu del govern català i el titular de l’ACA han assenyalat que les pluges que arribin el mes de maig vinent seran determinants, després de deixar enrere un mes d’abril que ha ajudat més aviat “poc”, ja que ha estat una època més “seca del que tocaria per aquestes dates”. D’altra banda, han lamentat que no es preveu cap episodi important a “mitjà i llarg termini”, un fet que sumat als mesos d’estiu pot comportar que al setembre s’hagi de canviar de fase a causa de la sequera “si es manté el consum”.

    Reyes ha afegit que els cabals de rius, com per exemple el Ter, es troben en “mínims històrics” i que encara queda per endavant un període estival de “calor i activitats” que poden portar a un major consum. Pel que fa a les prioritats, ha remarcat l’acceleració de les dessaladores, així com les contractacions d’emergència i les guies destinades al món local, el qual ha admès que s’ha posat les piles amb els plans d’emergència per sequera.

    Sobre la cimera de l’aigua, ha apuntat que, tot i no haver acabat en acord, l’únic punt discordant va ser el de les sancions. Un règim que, ha opinat, ha de tenir un efecte dissuasiu perquè “tothom faci els deures”. Sobre possibles transvasaments, Reyes ha assenyalat que no es troben actualment sobre la taula perquè són actuacions “il·lògiques” i “costoses”. “S’han d’analitzar les conseqüències, així com els aspectes relacionats amb el canvi climàtic i la resiliència”, ha assenyalat.

    A favor de les piscines amb ús comunitari

    Preguntat per les piscines, el director de l’ACA ha admès que tenen un paper de “refugi” important i que actualment s’està modificant la tramitació del pla de sequera. Concretament, es treballa en un concepte “d’ús públic o comunitari, més enllà de si la titularitat és pública o privada” i, com ha remarcat, durant les pròximes setmanes s’adaptarà el document de la “millor manera possible”. Tot i això,  ha recordat que s’ha de tenir en compte la dotació per habitant i dia de cada ajuntament i que, com els volums són importants, “l’estalvi haurà de venir per una altra part”.

    En el cas de les piscines dels hotels, Reyes ha dit que també tenen un “ús públic” ja que hi poden accedir diferents persones. També ha matisat que caldrà veure “en quin estat estan” i que “algunes piscines d’alguns hotels es podran omplir”, recordant que en la majoria de casos “ja estan plenes tot l’any” i només cal fer-ne un manteniment.

    (Visited 37 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari