Els GRAF dels Bombers demanen “minimitzar” el consum d’aigua perquè la sequera no redueixi la seva efectivitat

El col·lectiu d'Ajudants d'Ofici Forestal (AOF) demana ser contractat per la Generalitat tot l'any i no sols tres mesos a l'estiu (com és habitual) o quatre (com succeirà enguany)

Bombers de la Generalitat (ACN)

El sotscap del GRAF dels Bombers, Jordi Castellví, ha fet un toc d’atenció perquè la societat “minimitzi” el consum d’aigua davant la situació de sequera i l’impacte que aquesta pot tenir en “l’efectivitat” del cos en eventuals episodis d’incendis forestals. Ho ha explicat a una entrevista amb l’ACN, en què assenyala que les basses que s’abasteixen d’aigua procedent de rius i aqüífers “es troben per sota de la seva capacitat”.

A tot plegat se li suma el fet que els pantans de la Baells i la Llosa del Cavall, a la Catalunya Central, es troben inoperatius pels avions, degut al nivell baix d’aigua. El cap dels Mitjans Aeris del cos, Francesc Serra, assegura que “l’aigua arribarà sempre, tot i que en determinats casos pot trigar més”.

Els Bombers de la Generalitat fan front aquest estiu a una de les campanyes més complexes dels darrers anys. Les elevades temperatures, l’acumulació de vegetació al sotabosc i la llarga sequera que Catalunya arrossega des de fa més de 30 mesos han encès totes les alarmes.

De les 1.600 basses públiques que hi ha repartides per tot el territori i que el cos utilitza per omplir els camions i també els helicòpters, 200 es troben fora de servei per avaries i d’altres factors que no estan estrictament relacionats amb la sequera. De les altres 1.400, les que s’abasteixen d’aigua procedent d’aqüífers i fonts naturals es troben “per sota de la seva capacitat”, segons explica a el sotscap del GRAF dels Bombers.

Els Ajudants d’Ofici Forestal reclamen millores laborals

El col·lectiu d’Ajudants d’Ofici Forestal (AOF) està compost actualment per gairebé 400 persones. La seva tasca és la de donar suport als Bombers en el pic de més incendis a Catalunya. Normalment, treballen de mitjans de juny a mitjans de setembre, però enguany, a causa de l’alt risc d’incendis, s’incorporaran l’1 de juny i deixaran de treballar el 30 de setembre. Una feina temporal que dificulta l’estabilitat.

En mig d’un context d’emergència climàtica com l’actual, amb fenòmens meteorològics i climàtics cada cop més extrems, el col·lectiu AOF demana que la Generalitat el contracti tot l’any i no només tres mesos a l’estiu (com és habitual) o quatre (com passarà aquest any). Reclamen millores salarials i laborals. Formen part del grup salarial E (el més baix de l’administració) per fer tasques “a primera línia de foc” i tenen menys descansos que els Bombers.

Els AOF també demanen més formació per ser a primera línia de foc i millor equipació. “Portem unes granotes ignífugues que s’han rentat moltes vegades”, afirma Martorell. El col·lectiu de suport al cos de Bombers demana disposar d’equips més semblants al dels Bombers i d’emissora personal per poder-se comunicar en incendis, en lloc d’haver-la de compartir cada dos AOF com passa ara.

(Visited 108 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari