Els partits encaren la segona part de la campanya del 12-M amb la mirada posada als indecisos

Sánchez i Feijóo intensifiquen la seva agenda a Catalunya i participaran en actes electorals

    Salvador Illa, Carles Puigdemont i Pere Aragonès, candidats del PSC, Junts i ERC el 12-M (ACN)

    La campanya electoral ja ha superat l’equador i queden deu dies per a les eleccions catalanes del 12-M. Els partits premen l’accelerador per intentar mobilitzar l’electorat i convèncer els indecisos, ja que segons el sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), un terç dels votants no sap a qui votar. La primera part de la campanya ha estat molt marcada per l’anunci sorpresa del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de prendre’s cinc dies per reflexionar i per la seva decisió de quedar-se a la Moncloa.

    El sondeig del CEO indica que ERC és qui s’hi juga més en aquesta campanya electoral. Entre els enquestats que dubten entre diversos partits, la majoria tenen els republicans com a opció. Per tant, la formació de Pere Aragonès és qui es disputa més votants amb altres partits i això pot fer que el seu resultat al 12-M sigui molt volàtil respecte als pronòstics de les enquestes.

    D’altra banda, la campanya catalana encara no s’ha recuperat del tot de la sacsejada política provocada pel moviment sorpresa de Sánchez. Els dies de reflexió del president espanyol van condicionar la campanya del PSC, ja que no va participar com estava previst a l’acte del tret de sortida des de Sabadell ni a un míting a Santa Coloma de Gramenet.

    No obstant això, després d’haver anunciat que continuarà a la Moncloa, Sánchez ha reaparegut aquest dimecres en públic passejant amb el candidat del PSC, Salvador Illa, per la Fira d’Abril. Aquest dijous protagonitzarà el seu primer míting a Catalunya des de Sant Boi de Llobregat i dissabte té previst ser en un acte a Montmeló.

    Per la seva banda, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, també intensificarà l’agenda a Catalunya. Aquest divendres el president dels populars visitarà Girona, Blanes i Mataró, dissabte participarà a l’acte central del partit a Badalona i diumenge serà a Salou.

    Finançament i pactes electorals

    En clau de política catalana, el finançament és el tema que ha aconseguit treure el cap durant la campanya electoral. Els principals partits que es presenten a les eleccions porten propostes sobre aquesta qüestió en els programes electorals. En canvi, el referèndum i l’amnistia són temes que, a diferència dels últims anys, gairebé ni s’han fet presents.

    Una altra de les qüestions claus són els pactes electorals, tenint en compte que cap dels candidats tindrà majoria absoluta per poder governar en solitari. Totes les enquestes situen el PSC com a guanyador de les eleccions millorant resultats respecte al 2021, mentre que ERC i Junts competeixen per la segona posició.

    La gran incògnita que marcarà els pactes postelectorals, però, és si després del 12-M es mantindrà la majoria independentista al Parlament, que ara se situa en 74 escons. Algunes de les enquestes assenyalen que podria estar en perill i quedar per sota dels 68 diputats que fixa la majoria absoluta.

    (Visited 40 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari