El segon KO a Europa infligeix un forat de 26 milions a Laporta

L'àrea comercial no és capaç de tancar el patrocini de la màniga, segueix el desequilibri pressupostari agut i el cas Negreira situa a punt del bo 'porqueria' el deute de l'Espai Barça

Joan Laporta

Mentre es tensa i es complica el tancament d’un finançament cada cop més impossible i complicat de l’Espai Barça, l’actualitat comercial del club continua vivint el calvari de no complir les expectatives d’un pressupost d’ingressos que, amb sort i malvenent la imatge i l’escut, no podrà assolir en cap cas els 332 milions d’euroscalculats sobre la base d’operacions i negocis que havien de generar 87 milions més d’ingressos que la temporada anterior. En aquest apartat comercial, van ser 245 milions l’exercici 2021-22 i 332 milions els calculats per a l’actual en un avenç que s’està demostrant excessivament optimista. La referència el millor any prepandèmia se situa als 325 milions de botí el 2018-19.

Fonts properes i especialitzades confirmen que, efectivament, a més del cop baix que han significat les dues eliminacions a Europa, tan ben digerides per la junta i per l’afició de manera absolutament incomprensible, d’uns 26 milions per sota del pressupost, les accions de patrocini i comercials s’han hagut de reorientar cap a la caça menor a l’àmbit regional acceptant propostes d’entre 300.000 euros i dos milions com els aconseguits amb el canal de televisió Afizzionados, la marca de cromos Daka, el club de viatges per subscripció Travel+Leisure GO i la marca d’alimentació sense gluten ZENB.

Part del botí, igualment, se l’emporten les agències d’intermediació amb les que tant li agrada treballar a Joan Laporta pel fet que l’estructura pròpia, ineficient i demostradament maldestre, no és capaç de desplegar operacions per si mateixa sense necessitat d’omplir de comissions a tercers en detriment dels ingressos i d’una estratègia que, opinen els experts, l’únic que provoca és la pèrdua de valor de la marca. Per molts rumors i informacions que suggereixen la imminent firma amb un patrocinador per a la màniga lliure de la samarreta del primer equip, per la qual es pretén obtenir entre 15 i 20 milions, les úniques ofertes, procedents de l’univers de les criptomonedes, han estat rebutjades pel risc i volatilitat del mercat, mentre que no ha aparegut cap altra alternativa seriosa ni disposada a pagar preus de Champions per un equip que ha perdut les credencials internacionals després de quatre eliminacions en només quinze mesos.

Al marge que amb prou feines s’ha notat l’entrada en escena de Spotify amb relació a l’any anterior -l’últim de Rakuten tancat a meitat de preu a causa del buit provocat pel vot de censura i la inacció de la junta entrant de Laporta-, les expectatives decreixen a mesura que el Barça es consolida a la segona divisió europea i completa dos anys sense Champions més enllà de la lligueta. Aquesta vegada, el forat provocat va ser de 20 milions menys en relació amb el que s’havia pressupostat per assolir els quarts de final (90 milions), a més de deixar d’ingressar uns 6 milions per les taquilles i explotació de dos partits més a casa, de vuitens i quarts de final.

LaLiga va aplicar una reducció de 26 milions que el Barça de Laporta podia recuperar a còpia de guanyar l’Europe League (14,4 milions), amb la venda d’entrades i organitzant una gira final d’un o dos amistosos per compensar aquest repetit fatal desenllaç a la Copa d’Europa. Col·lateralment, es registren, a més de la partida absent de la venda d’entrades, la pèrdua dels bonus dels patrocinadors i de les vendes en marxandatge habituals els dies de partit i l’efecte posterior els dies següents a aquestes victòries internacionals.

Amb el KO inapel·lable patit davant el Manchester United, LaLiga ha ratificat aquest forat de 26 milions en els ingressos que ha tornat a activar la necessitat de rematar la temporada amb una altra gira, aquesta de caràcter extraordinari, que no afecti les expectatives de la d’estiu pels EUA, que tornarà a incloure un clàssic i un altre duel contra el Manchester United.

L’equip comercial de Laporta necessita treure partida de l’avantatge d’un calendari que aquest final de temporada no contempla la disputa del Mundial ni tampoc de l’Eurocopa, la Copa Amèrica ni els Jocs Olímpics. El més probable és que, com l’any passat, es pugui disputar un amistós a Austràlia a canvi d’un benefici de 5 milions abans concedir a la plantilla el descans preceptiu per reprendre la temporada a temps de poder incloure a la gira d’estiu tots els cracs que quedin després d’aplicar la reducció de 200 milions exigida per la LaLiga.

El que faltava, en negatiu, ha estat l’explosió del cas Negreira que amenaça no només de tancar moltes portes i negociacions. També podria provocar que els patrocinadors actuals saltessin del vaixell, ja que al món d’avui va adquirint cada vegada més pes les reputades pràctiques i la certificació d’un bon govern.

Sens dubte, la junta de Joan Laporta s’allunya avui d’aquest perfil, molt més quan la inhibició i el silenci de Laporta continuen alimentant les sospites i les evidències, més enllà de si al final el cas produeix algun tipus de dany penal, del fet que al llarg de 17 anys hi va haver pagaments directes inexplicables, per contingut i preu, des del club a les societats del clan Negreira.

L’efecte més immediat ha estat el descens de la qualificació dels futurs bons per sufragar l’Espai Barça a només un punt per sobre del bo porqueria.

(Visited 131 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari