La falta de prevenció mata

Vull començar dedicant aquest article al meu pare, que un dia va entrar a la feina i el vaig perdre per sempre per culpa de la falta de prevenció laboral… Va per tu.

És tan important la prevenció a la feina i entendre tots i cadascun dels motius per a abans de res dur-los a terme, però també entendre’ls en sí tant els empresaris com els treballadors… No pot ser que anar a la feina mati o et faci emmalaltir. Per tant, la importància de la prevenció en l’àmbit laboral és innegable. Protegir la integritat física però també mental dels treballadors i les treballadores, així com per descomptat de la reducció d’accidents i malalties laborals. A més de prevenir els riscos al lloc de treball, que contribueix a crear un ambient laboral segur, saludable i productiu. Sense oblidar que per cada prevenció també s’eviten morts.

Susana Alonso

Malauradament, encara hi ha moltes empreses que no donen prou importància a la prevenció de riscos laborals i que fins i tot ho veuen com un “simple protocol obligatori”. Però vull destacar que la prevenció de riscos laborals no només beneficia els treballadors, sinó també les mateixes empreses, ja que redueix els costos associats a accidents laborals, baixes laborals i reclamacions per indemnitzacions. Així que no, no només beneficia el treballador la prevenció com de vegades intenten vendre’ns. A més, una cultura de prevenció a l’empresa pot millorar la imatge corporativa i la satisfacció dels empleats, principalment perquè aquesta prevenció laboral és una inversió en la seguretat i el benestar dels treballadors, que repercuteix positivament fins i tot en la productivitat i l’èxit de l’empresa. Per això ha de ser fonamental promoure una cultura preventiva en tots els nivells organitzatius i empresarials per garantir un entorn laboral segur i saludable per a tots i cadascun dels treballadors.

El 2023, els accidents amb baixa laboral van disminuir un 1,1% en relació amb l’any anterior, fins a un total de 624.911 sinistres, dels quals 539.584 es van produir al centre de treball i 85.327 van ser accidents ‘in itínere’ (que són els que es produeixen en el trajecte de casa a la feina o viceversa), amb un avenç anual del 7,5%.

Oficialment, un total de 721 treballadors van morir en accident laboral el 2023, cosa que suposa 105 morts menys que el 2022 segons les estadístiques oficials… És suficient? Per suposat que no. Si volem reduir aquestes xifres, cal una implicació més activa de les administracions fomentant programes d’informació i sensibilització que ajudin els autònoms, els treballadors i les empreses a conèixer i prevenir encara més els seus riscos.

He insistit a dir oficials ja que moltes morts per accident laboral encara avui dia segueixen sense ser registrades… Em refereixo a, per exemple, l’amiant que milers de treballadors han respirat i que fins anys després no han estat conscients i que pot arribar a tenir conseqüències terribles, o sobretot els paranys de les empreses grans que per no fer malbé la imatge de la empresa van a judici i busquen la forma legal que un clar accident laboral, no ho sigui. Moltes vegades arribant a culpar el treballador malgrat estar mort. També considero que en salut mental hi ha molta feina per fer i molts prejudicis per desmuntar. Els experts en l’àmbit del treball calculen que al nostre país un terç de les depressions a la població activa es deu a la precarietat. Per això aquest 2024 el meu major desig és que els treballadors estiguem segurs en els nostres llocs de treball començant per la salut mental que és fonamental, passant pels drets bàsics recollits al propi estatut del treballador i acabant per qualsevol mínim risc que pugui suposar el ocupació que estiguem realitzant. I igual que parlem molt dels riscos del tabac per a la nostra salut o de l’alcohol per conduir, desitjo que es tingui la mateixa contundència en les properes campanyes públiques de cara als “caps” o les “macroempreses” que segueixen esquivant i minimitzant la importància de la prevenció a la feina. I vull remarcar que el suïcidi d’un treballador també ha de ser considerat accident laboral per manca de prevenció si ho considera un psiquiatre i els seus éssers estimats. Hi ha molta feina per fer…

Cal continuar avançant i no minimitzar cap risc laboral per molt simple o improbable que sembli. Tota prevenció i inversió és poca per la seguretat i la integritat del treballador o treballadora.

(Visited 50 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari