Veïns de Bon Pastor acusen Janet Sanz d’amenaçar-los de construir pisos al parc de La Maquinista

El veïnat demana construir 300 pisos menys a la Mercedes per evitar la massificació

  El parc de La Maquinista, a uns 200 metres de l’antiga fàbrica de Mercedes

  L’Ajuntament de Barcelona i la societat Conren Tramway van firmar fa més d’un any un conveni per transformar l’antiga fàbrica Mercedes del barri del Bon Pastor, un projecte que els veïns qualifiquen d’opac del qual només se sap el mateix que la promotora publicita i que no convenç l’associació veïnal Maquinista-Mercedes, que assenyala que la zona no està preparada per acollir una xifra tan elevada de nous residents, a causa de la manca d’equipaments i dels problemes de mobilitat causats pel centre comercial La Maquinista.

  Segons la promotora, el projecte consisteix a crear una superilla verda amb centres formatius, oficines i envoltada de 1.450 habitatges amb capacitat per a 3.500 persones. La densitat de la zona obligarà a construir-los cap amunt, formant una mena de fortificació que, a la pràctica, convertirà l’espai en una superilla “de portes cap endins” asseguren els veïns.

  Els edificis residencials s’aixecaran al passeig de l’Havana i, com que seran d’una alçada superior als ja existents, taparan completament els veïns que viuen a l’altra banda del carrer. L’associació Maquinista-Mercedes reclama reduir el nombre de pisos –300 menys– i les alçades dels edificis, perquè argumenta que la zona no disposa d’equipaments suficients –només té una escola– i que una xifra tan elevada d’habitatges contribuiria a la massificació.

  La promotora, però, diu que si no fa els 1.450 pisos no els surt a compte invertir en el projecte i el consistori, lluny de defensar els interessos dels veïns, ha arribat fins i tot a amenaçar-los per tal de deixar clar que la xifra d’habitatges és inamovible. Els veïns van traslladar a la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, les seves peticions, i ella, a més de negar-se a negociar el nombre de pisos, va etzibar a l’associació que si els habitatges no es poden fer a dins per reducció d’edificabilitat, es faran a fora, al parc de la Maquinista.

  “Els veïns vam posar-nos molt nerviosos. El 2014 ja vam tenir problemes amb aquest parc i finalment vam aconseguir que no el toquessin. I ara resulta que Sanz, que ja hi era el 2014 i que sap com va acabar l’assumpte, té la barra de dir que posarà edificis al parc”, explica Félix Calvo, membre de l’associació. El rebombori causat va dur la cap d’Urbanisme a recular i, després de dir primer que el parc “no desapareixerà” –aclariment que no va convèncer els veïns– Sanz va matisar que “no es tocarà”. “Sembla que ha recapacitat, però no hi ha res segur, perquè no tenim cap informació sobre el projecte”, assenyala Calvo.

  Secretisme entorn les dades econòmiques de l’acord

  Per fer possible el projecte de la Mercedes, Conren Tramway ha hagut de demanar a l’Ajuntament de Barcelona la requalificació del sòl, considerat terreny industrial, i, per tant, la modificació del Pla General Metropolità (PGM) de la zona. La requalificació incrementarà notablement el valor del sòl, així com els beneficis del promotor, fet que no és cap inconvenient sempre que els guanys de l’empresa siguin proporcionals als que obtindran el barri i la ciutat.

  El problema, assenyalen els veïns i els grups de l’oposició, és que l’opacitat del consistori i, concretament, de l’àrea d’Urbanisme que lidera Janet Sanz respecte al projecte no permet saber si aquesta modificació del PGM serà tan beneficiosa per a l’Ajuntament com per a la promotora. Malgrat que ja han passat 14 mesos des que el govern municipal va anunciar el projecte, Sanz es resisteix a oferir cap dada econòmica sobre l’acord al qual s’ha arribat amb Conren Tramway i fa cas omís a les reclamacions de l’associació veïnal Maquinista-Mercedes i de l’oposició. La tinenta d’alcaldia assegura que totes les dades seran públiques, però no diu fins quan es mantindrà el secretisme.

  (Visited 135 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari