Janet Sanz oculta el conveni signat sobre l’antiga Mercedes

Fa més d’un any que els veïns i els grups polítics demanen les dades del projecte

  Plànol en 3D del projecte de l’antiga fàbrica Mercedes

  Des que, l’abril del 2021, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els tinents d’alcaldia Jaume Collboni i Janet Sanz van presentar el projecte de transformació previst per a l’antiga fàbrica de Mercedes-Benz, al Bon Pastor, el govern municipal no ha desvelat cap dada sobre el conveni signat amb la propietat del solar, la societat Conren Tramway.

  L’únic que se sap sobre el projecte, anomenat La Mercedes, és el que la mateixa promotora publicita: una superilla verda –en una parcel·la de 200.000 m2– lliure de cotxes, que inclourà habitatges, comerços, oficines i facultats. En definitiva, un ecobarri que podria ser idíl·lic si no fos per l’opacitat que caracteritza el projecte i pels problemes de mobilitat que els veïns auguren que causarà en la zona.

  L’associació veïnal Maquinista-Mercedes, farta del secretisme de Sanz, titular d’Urbanisme, va sortir al carrer per primera vegada la setmana passada per protestar contra l’opacitat del govern municipal i va aconseguir reunir desenes de persones. Com els veïns, els grups de l’oposició han reclamat moltes vegades al consistori informació sobre el conveni signat amb la promotora i altres dades econòmiques, però 14 mesos després de l’anunci del projecte encara no se sap què s’ha acordat, què hi guanya la propietat i què hi guanya el Bon Pastor.

  Sanz assegura que faran públiques totes les dades –no específica quan– i tracta de treure ferro a les queixes emparant-se en el procés participatiu que el consistori va posar en marxa sobre el futur de l’antiga fàbrica. Un procés que pels veïns no té sentit si no es posen totes les cartes sobre la taula i que sembla només un tràmit per donar una bona imatge del consistori, ja que, segons asseguren l’associació i els grups de l’oposició, les decisions ja estan preses amb la promotora.

  Estem jugant una partida de cartes a cegues, perquè s’han obert els processos participatius sense donar-nos cap dada tècnica ni econòmica sobre el projecte”, explica a EL TRIANGLE Félix Calvo, membre de la junta de l’associació Maquinista-Mercedes. El consistori tampoc ha presentat cap proposta per al projecte, i els veïns manifesten que, “com que no sabem quines són les seves intencions, no tenim cap eina per negociar”.

  Veïns sense equipaments

  L’opacitat no és l’únic greuge del projecte. La promotora pretén aixecar 1.450 habitatges amb capacitat per a 3.500 nous veïns en una zona del barri del Bon Pastor caracteritzada per la manca d’equipaments i els problemes de mobilitat derivats del trànsit que causa el centre comercial La Maquinista.

  A més, la xifra de pisos prevista només pot assolir-se si es construeix cap amunt, fet que deixarà els veïns que viuen al passeig de l’Havana –on s’aixecaran els habitatges, orientats cap al sol– completament tapats pels gratacels. Els nous edificis tindran alçades superiors a les dels ja existents i, com s’aprecia en el disseny de la promotora, es col·locaran de tal manera que formaran una mena de fortificació, una superilla “de portes cap endins”, a parer dels veïns.

  Plànol del projecte La Mercedes
  Plànol del projecte La Mercedes

  L’associació Maquinista-Mercedes calcula que, entre els residents existents i els que s’espera que s’hi traslladin, el veïnat de la zona del parc de la Maquinista augmentarà fins a les 8.000 persones aproximadament, fet que fa encara més necessària l’existència d’equipaments. El projecte preveu la instal·lació de centres formatius, però els veïns reclamen equipaments sanitaris i socials.

  “Que hi hagi universitats no soluciona els nostres problemes. Volem escoles bressol, un CAP, un centre cívic… Si això ha de créixer, necessitem alguna cosa perquè no tenim res, només una escola”, assenyala el veïnat. Al voltant de la Mercedes s’estan desenvolupant altres projectes que preveuen la construcció d’encara més pisos: 200 a l’estació de Sant Andreu Comtal i 800 més per l’ampliació de La Maquinista.

  (Visited 381 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari