Així li van ‘robar’ al Barça el fitxatge de Brahim Díaz

Jaume Roures, Ferran Soriano i el clan Guardiola van moure una quantitat indecent de diners en comissions pagades pel City que, a més, van arruïnar la carrera d'una gran promesa

Brahim Díaz, jugador de l'AC Milan
Brahim Díaz, jugador de l'AC Milan.

El germà de Josep Guardiola, Pere Guardiola, agent de futbolistes associat a Jaume Roures fa algun temps i també al servei del Manchester City, va participar en el traspàs de la jove promesa del futbol espanyol, Brahim Díaz, del Màlaga al City en una operació absolutament irregular, fosca i molt enrevessada que tenia com a principal objectiu, al marge de cobrar substancioses comissions, arrabassar-li aquesta promesa al FC Barcelona, el club que tenia més avançat el seu fitxatge, això sí, respectant les regles del joc de la FIFA i la normativa específica del moment sobre els moviments entre clubs de jugadors menors d’edat.

En l’escandalosa operació, l’empresari de Mediapro, Jaume Roures va anticipar el pagament a compte dels drets de formació, segons ha destapat la revista alemanya Der Spiegel citant i mostrant documents, contractes i emails facilitats per Football Leaks.

A Espanya, aquesta informació ha estat difosa per Infolibre, un portal membre de la xarxa European Investigative Collaborations (EIC), encara que, per la naturalesa dels secrets revelats i el calibre de les incidències i actuacions, a penes ha tingut ressò ni divulgació, confirmant l’enorme poder de control de Mediapro i del clan Guardiola sobre els mitjans de comunicació.

També el director general del Manchester City, Ferran Soriano, continua silenciant des d’Anglaterra la majoria de mitjans catalans que, en el seu moment, no van informar de les seves atrocitats comptables i executives al FC Barcelona ni més tard tampoc de la plena responsabilitat en l’enfonsament i liquidació d’Spanair.

En el seu moment, Der Spiegel ja va informar (2019) sobre el pagament de comissions ocultes que el ManCity va pagar a l’agent de l’anglès Jadon Sancho, que llavors només tenia 14 anys. Ara s’ha descobert que per a fitxar en 2013 a l’espanyol Brahim Díaz, també de 14 anys, des d’Abu Dhabi es va preparar un contracte amb l’agència del representant del jugador, Pere Guardiola, germà de Pep Guardiola, que el 2016 arribaria a la banqueta del City.

El club anglès va entrenar a Brahim a la seva acadèmia durant dos anys abans de registrar-lo oficialment a Anglaterra. Els terminis suggereixen que era un fitxatge preparat per a quan l’extècnic del Barça, llavors al Bayern Munic, aterrés a l’Etihad Stadium. És a dir, que ja tenia el seu vistiplau i la convicció que no anava a renovar amb l’equip bavarès en finalitzar el seu contracte.

Encara que el fet que Pere Guardiola era el seu agent era públic, com consta també en els correus interns que es creuen els empleats del Manchester City, l’empresa Abu Dhabi United Group Investment & Development (ADUG) li va encomanar que vetllés al mateix temps pels interessos del club: havia d’ajudar al City a “convèncer al jugador i als seus tutors legals perquè acceptin els termes contractuals proposats pel club”. I, en el cas que Brahim acabés signant un contracte professional amb el ManCity, ADUG havia de pagar 420.000 lliures a l’agent.

ADUG és propietat del xeic Mansur Bin Zayed Al Nahyan -membre de la família governant d’Abu Dhabi- que també va ser la posseïdora del Manchester City des del 2008, fins que va ser substituïda per una altra empresa del xeic l’any passat. Encara que des de l’emirat i des del City s’ha negat aquesta vinculació, la investigació de Football Leaks revela ara que els pagaments des d’ADUG al club es van autoritzar per una agència governamental d’Abu Dhabi, l’Autoritat d’Assumptes Executius (EAA), responsable de proporcionar assessorament estratègic a l’emirat i de gestionar els comptes d’ADUG. Els documents interns així ho indiquen.

El president de l’agència, Jaldun Al Mubarak, primer ministre de facto d’Abu Dhabi, dirigeix el fons d’inversió estatal i és també president del Manchester City. Segons els documents de la investigació, Al Mubarak va aprovar els fluxos de diners que eren canalitzats pel Govern i acabaven en els comptes del club de futbol. A més, les sol·licituds de pagament de les comissions dels agents es van enviar al director jurídic de la EAA i una factura a Etisalat, una empresa pública emiratí que patrocina l’equip, va ser enviada pel ManCity a Omar Awad, director financer de l’agència governamental. Ni el Manchester City ni els responsables d’EAA han volgut respondre a les preguntes de Der Spiegel.

Per què ADUG va pagar la comissió a l’agent del jugador en lloc de fer-ho el club? Tant llavors com ara es tracta d’una clara violació de les regles de l’Associació de Futbol d’Anglaterra, perquè només el club està autoritzat a pagar als representants dels jugadors.

Els correus electrònics del club mostren que ADUG també va pagar altres despeses del traspàs de Brahim Díaz, però de manera opaca. Segons revelen els documents, l’empresa del xeic va abonar al del Màlaga, el club on es va formar el jove futbolista, uns honoraris per formació de 360.000 euros a través d’una tercera empresa, el grup audiovisual Mediapro.

Després, aquesta va remetre la suma al Màlaga CF. I una altra pregunta: Què té a veure el grup de Jaume Roures en el traspàs d’un juvenil de 14 anys? L’empresa de representació de jugadors de Pere Guardiola, Media Base Sports, formava part llavors de la corporació de Mediapro.

El 28 de novembre del 2013, el Màlaga CF i Mediapro, representada per Jaume Roures, van signar un contracte pel qual aquesta empresa es va comprometre a pagar 360.000 euros al club “per nom i per compte del Manchester City”, com a avançament d’una indemnització per la formació. Encara que es tracta d’una pràctica habitual quan es traspassa a un jugador des d’un equip juvenil, el Manchester City havia transferit a Brahim quan no era possible, perquè aquesta quantitat hauria de ser abonada només quan el jugador fos contractat pel Manchester City en complir els 16 anys, en 2015.

Per tant, Mediapro li estava oferint, pagant, més ben dit, una bestreta. En el document, Mediapro “comunica” al Màlaga CF “l’interès del Manchester City per contractar els serveis del jugador” una vegada que aquest compleixi els 16 anys, així com “la voluntat” del club anglès de “pagar per endavant la indemnització per formació”. Si el Màlaga s’hagués desentès de l’acord, Mediapro descomptaria la quantitat dels drets televisius en virtut de l’acord de cessió signat amb l’empresa de Roures el març de 2013. Mediapro també és el soci exclusiu de City TV, la televisió del club anglès.

En la mateixa data, els pares del jugador, argumentant que volien marxar a viure fora d’Espanya “per motius personals i laborals”, sol·liciten la resolució del contracte amb el Màlaga com a futbolista dels equips infantil o cadet, encara que acorden que continuï inscrit en la federació espanyola per a poder ser seleccionable en el futur.

Uns dies més tard, el 2 de desembre, els pares de Brahim signen un tercer contracte. Aquest és amb Media Base Sports. En concret, amb Jaume Roures, Pere Guardiola i l’advocat David Sánchez, també de la mateixa agència de jugadors. És un acord per dos anys, que garanteix a Media Base Sports un 10% de l’import brut de tot el que cobri Brahim Díaz per conceptes esportius, com un traspàs o renovació, i un 20% més pels no esportius, des dels contractes publicitaris i de patrocini fins als que pogués subscriure amb mitjans de comunicació.

Malgrat que Media Base és el representant del futbolista, les comissions les han de pagar les empreses amb les quals contracti el jugador, no aquest, el seu client. I si Brahim Díaz incompleix l’exclusivitat que subscriu en aquest contracte, els seus pares hauran de pagar a Media Base una penalització de 500.000 euros. Si incompleix qualsevol altra condició del document, haurà d’abonar-li 100.000 euros més. Aquests tres documents van ser signats a Barcelona, on té la seva seu Mediapro.

Al desembre d’aquest any, segons els documents de Football Leaks, Brahim Díaz ja passa 15 dies a Manchester. El febrer del 2014, els correus del Manchester mostren que el club anglès està buscant col·legi a les germanes de Brahim i gestionant l’obertura de comptes bancaris perquè els seus pares paguin l’aigua i els impostos municipals, comprant-los mobles per a la seva nova casa i fins i tot un cotxe. També estan ajudant el pare a aconseguir el seu número de la Seguretat Social.

A l’abril, un empleat del club explica en un altre correu que, com que no se’l pot registrar fins que compleixi 16 anys, Brahim seguirà inscrit com a jugador del Màlaga CF, malgrat que ja està al Manchester. Al juny, els pares de Brahim, el seu agent i el ManCity han signat tots els contractes necessaris, entre ells la beca que gaudirà fins als 16 anys i un acord de representació amb Media Base Sports. L’advocat de Media Base precisa que els documents han estat subscrits tant pel club anglès com “pel seu accionista”. I demana que es pagui a l’agència de representació 290.000 euros més l’IVA.

Com tot això no era de domini públic, quan el ManCity va inscriure a Brahim, tant a la Federació Anglesa com a la FIFA, va certificar que no havia usat els serveis de cap intermediari, que no hi havia cap agent implicat. I quan la FIFA va investigar i va preguntar al Manchester City pel fitxatge del menor, el club va respondre que l’espanyol havia jugat tres partits amistosos a Catar i Galway (Irlanda) amb el consentiment del Màlaga; és a dir, abans que estigués inscrit com a jugador del ManCity.

Brahim Díaz té ara 22 anys. El 2019 va ser fitxat pel Real Madrid, amb qui té contracte fins al 2025, però juga cedit a l’AC Milan des del 2021. I Pere Guardiola ja no és el seu agent, el va canviar pel seu pare l’agost del 2019. Ni els clubs, ni Mediapro ni Pere Guardiola han respost a les preguntes que sobre aquest fitxatge els hi enviat Der Spiegel sobre aquests fets, contrastats documentalment gràcies a Football Leaks.

A més d’interposar-se en un fitxatge que el FC Barcelona tenia molt avançat, les quantitats posades en joc pel City, a través de Mediapro, per a ocultar-li a la FIFA els seus tripijocs, van avortar l’operació, d’una manera perjudicial per al futbolista, que no va poder continuar competint oficialment ni en un costat ni en un altre, fins que finalment va ser traspassat al Real Madrid.

Mentre hi hagi xeics disposats a no regatejar diners en operacions ruïnoses dissenyades per Ferran Soriano, Mediapro pel mig i el clan Guardiola, hi haurà més casos com el de Brahim, amb comissions exagerades i salvatges per als intermediaris.

(Visited 166 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari