La UE promet a Zelenski que accelerarà l’entrada d’Ucraïna a la Unió Europea

El president d'Ucraïna ha agraït les accions de la UE per frenar el poder militar de l'exèrcit de Vladímir Putin: “És l'única manera amb la que Rússia pot entendre”

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski (UE)
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski (UE).

La visita d’Ursula Von der Leyen i Josep Borrell a Kíev per donar suport al president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, és un fet històric. La presidenta de la Comissió Europea ha aprofitat el moment per anunciar que la UE accelerarà l’adhesió d’Ucraïna a la Unió Europea: “Donarem la nostra opinió en setmanes, no en anys, com sol ser habitual”.

“Estem del teu costat en el teu somni d’Europa. Ucraïna pertany a la família europea. Hem escoltat la teva sol·licitud alt i clar i avui som aquí per a donar-te una primera resposta positiva. A aquest sobre, estimat Vladimir, hi ha un pas important cap a l’adhesió a la UE”, ha expressat Von der Leyen. “El qüestionari que és aquí és la base per a la nostra discussió a les pròximes setmanes. És on comença el teu camí cap a Europa i la Unió Europea. Aquest qüestionari que et lliuro ha de ser respost perquè són preguntes perquè la Unió Europea traslladi la seva opinió al Consell”, ha afegit.

La cap de l’executiu europeu ha deixat clar que el procés no s’allargarà massa. “Sabem molt de tots dos perquè hem estat treballant junts molt intensament durant els últims anys. Aquest tràmit no serà, com de costum, qüestió d’anys. Serà qüestió de setmanes si treballem en estreta col·laboració”, ha indicat.

“La democràcia guanyarà aquesta guerra”

“Estic profundament convençuda que Ucraïna guanyarà aquesta guerra”, ha assegurat Von der Leyen. “La democràcia guanyarà aquesta guerra. La llibertat guanyarà aquesta guerra. I també ho farà el dret de cada país a forjar el seu propi futur. Treballarem juntament amb Ucraïna per a la seva reconstrucció. Això significa inversions i reformes, la qual cosa forjarà el seu camí cap a la Unió Europea”, ha declarat.

Von der Leyen ha visitat la ciutat de Bucha amb Borrell: “Era important començar la meva visita aquí avui, perquè a Bucha la nostra humanitat es va fer miques. És just que el món hagi votat suspendre a Rússia del Consell de Drets Humans de l’ONU. Aquesta guerra és un desafiament per a tota la comunitat internacional en un moment decisiu”. “Guanyarà l’atroç devastació o prevaldrà la humanitat? Prevaldrà el dret de poder o l’Estat de Dret? Hi haurà conflictes i lluites constants o un futur de prosperitat comuna?”, ha qüestionat.

Zelenski: “Treballarem junts”

Zelenski ha agraït el gest de la Comissió Europea: “És molt especial la seva visita a Bucha”. “És un senyal molt poderós que parla al món i li diu que Ucraïna i la UE estan units en aquesta lluita per la justícia, la dignitat i els valors. La vida humana és un valor. Treballarem junts. És important per cada ucraïnès, per tots els nostres nens, que puguin veure les seves vides en el futur a Ucraïna”.

El president d’Ucraïna ha defensat el seu projecte com a futurible membre de la Unió Europea: “És on pertanyem. L’objectiu és estar a la UE. El més important és que compartim els valors i ho hem demostrat perquè lluitem amb totes les nostres forces per aquests valors, pel dret de la nostra gent a triar el món en el qual puguin viure, amb l’esperança d’un país lliure”.

Zelenski ha agraït les accions de la UE per a frenar el poder militar de Rússia. “M’agradaria agrair a Ursula von der Leyen personalment pel cinquè paquet de sancions, però no és suficient perquè ens han tret molt: els territoris i la gent. Recuperarem els territoris, però no podem ressuscitar aquesta gent lamentablement. Aquesta és una gran responsabilitat. Continuïn ajudant-nos amb les sancions. És l’única manera amb la qual Rússia pot entendre”, ha sentenciat.

(Visited 43 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari