La fundació de la cosina de Laporta també ho tornarà a fer

En el seu primer patronat no va realitzar, com ja s'esperava, una exhibició d'ètica i de transparència

La primera reunió de la Fundació Barça des del nou mandat de Joan Laporta
La primera reunió de la Fundació Barça des del nou mandat de Joan Laporta

Joan Laporta, com s’esperava, ha convertit la Fundació Barça en un altre pati interior de la seva pròpia casa on col·locar a familiars i amiguets. Altre cop, com en el seu anterior mandat, ha situat al capdavant a la seva cosina, Marta Segú, especialitzada en l’alta direcció d’organitzacions humanitàries i de l’àmbit assistencial, procedent de Probitas.

Per poder eliminar la incompatibilitat amb el codi ètic del FC Barcelona que impedia contractar-la, de la mateixa manera que a la seva germana, Maite Laporta, el president va ordenar reformar-lo. Una actuació que en la pràctica reprodueix i augmenta el nepotisme i l’ús i abús dels recursos del club en favor dels desitjos del president.

Marta Segú, professional del sector, va dirigir la Fundació del FC Barcelona en la seva anterior etapa des d’una perspectiva singular, podria dir-se, prioritzant sempre accions fora de Catalunya i d’Espanya. Va crear i impulsar els denominats XICS, les sigles dels quals es corresponien amb Xarxa Internacional de Centres Solidaris i es definien com alguna cosa que “no són escoles de futbol. En aquest programa, el futbol i l’esport no són un objectiu en si mateix: són una eina per a afavorir l’accés dels nens i els joves més vulnerables als serveis d’educació i salut”.

Quan la directiva de Sandro Rosell va rellevar la de Joan Laporta, l’informe sobre els XICS va posar en relleu que ni en la seva creació i desenvolupament ni ubicació existia una metodologia comuna ni s’intentava identificar el seu treball amb els valors del FC Barcelona. Al contrari, Marta Segú es va encarregar d’esborrar qualsevol imatge, relació o identificació dels XICS amb els colors o la simbologia del FC Barcelona. El que sí que guardava una aparent vinculació eren els centres XICS amb determinats interessos personals del president Joan Laporta o d’algú del seu entorn, en llocs com el Marroc o l’Equador.

Després de ser analitzats, la conclusió va ser que, a més, funcionaven sobre la base d’aliances i pactes amb entitats socials locals de dubtosa referència i justificació. La junta de Rosell va decidir posar-los en mans d’especialistes com Intervida, una fundació que en aquell moment actuava sota el paraigua i la garantia de la Generalitat. Intervida després va passar a denominar-se Educo, però també va entendre que els XICS mancaven d’una utilitat i funcionalitat -a més presentar unes estructures de finançament complexes i molt particulars- i finalment va decidir tancar-los.

Des del seu càrrec posterior com a directora general a Probitas, impulsada per la farmacèutica Grifols, a Segú no se li va ocórrer reproduir aquest tipus de centres com havia fet en el Barça. No han transcendit en aquesta primera reunió de la Fundació Barça, davant d’un patronat que serà del tot renovat i modelat al seu gust, els seus plans per a aquesta segona etapa en la qual està previst seleccionar un nou personal i qui sap si ressuscitar els XICS.

En qualsevol cas, els programes que no requereixen una activitat internacional intensa i viatgera ni actuacions lluny de la central a Barcelona no solen ser del grat de Marta Segú. La cosina de Joan Laporta, segons l’aplicació del codi ètic que va entrar en vigor el passat 17 de març, quan la nova junta va prendre possessió del club, no hauria pogut beneficiar-se de la influència ni de la decisió personal del president de situar-la al capdavant de la Fundació Barça. Transparència i ètica són dos conceptes absents en la gestió del club actual o, si més no, amb tendència a la seva desaparició.

(Visited 553 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari