Les vergonyes de Sacyr

Les accions de la companyia han caigut, però l'expresident Loureda es va vendre 4 milions de títols una setmana abans d'esclatar el conflicte de Panamà
sacyr panama
sacyr panama

Si Ferdinand de Lesseps va fracassar en les obres del canal de Panamà fa més d’un segle, ara ho acaba de fer la constructora espanyola Sacyr, que amenaça les autoritats d’aquest país amb suspendre les feines si no els paguen els sobrecostos. Aquest conflicte ha posat al descobert l’actuació dels directius de Sacyr i les seves perilloses relacions polítiques.

Com a felicitació d’any nou, el consorci que construeix l’ampliació del canal de Panamà, liderat per l’empresa espanyola Sacyr Vallehermoso, advertia a les autoritats panamenyes que si no pagaven 1.600 milions de dòlars (uns 1.200 milions d’euros) en concepte de sobrecostos paralitzarien les obres aquest 20 de gener.

Aquesta amenaça ha desfermat un terratrèmol polític i econòmic que, al final, s’ha girat contra la constructora espanyola: les seves accions han caigut a la borsa i s’ha estès l’alarma sobre la seva solvència en altres països llatinoamericans, especialment a Xile i Colòmbia, en els quals executa projectes i aspira a milionàries adjudicacions.

El diari El Tiempo, de Bogotà, recorda que Sacyr ja es va retirar de dues grans obres públiques adjudicades pel Govern colombià: a l’any 1997, de la construcció d’un tram viari en el centre del país, que va motivar un llarg plet judicial que es va acabar el 2007 amb el pagament d’una sanció per incompliment; i de la rehabilitació d’una línia fèrria a l’àrea del Pacífic, adjudicada al 1998. Sacyr no va tornar a Colòmbia fins al 2012, quan en companyia de dues altres corporacions li van encomanar la construcció d’un tram de l’eix viari que condueix a la ciutat portuària de Buenaventura.

En aquests moments, Sacyr forma part d’unions d’empreses que han estat seleccionades per a concursar en la licitació de vuit futurs trams d’autopistes de Colòmbia, motiu pel qual, arran del conflicte per l’ampliació del canal del país veí, també sorgeixen dubtes sobre la solvència de la constructora espanyola. Colòmbia ha posat en marxa un dels programes viaris més importants del món, amb obres per valor de 18.000 milions d’euros, per les quals també competiran ACS, Ferrovial, Acciona, OHL, Azvi, així com les catalanes Copisa i Rubau.

LLEGEIX L’ARTICLE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’AQUESTA SETMANA

(Visited 28 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari