El PP rebutja al Senat la llei d’amnistia i la retorna al Congrés

Els populars fan valer la seva majoria absoluta a la cambra alta, però eviten elevar ara la qüestió al Constitucional

  El ple del Senat en una imatge d'arxiu (Premsa Senat)

  El ple del Senat, on el PP té majoria absoluta, ha aprovat aquest dimarts el seu veto a la llei d’amnistia als encausats del procés. Amb aquesta decisió, i després de dos mesos de tràmits i debats a la cambra alta, la proposta ha de tornar definitivament al Congrés per ser votada novament. Si supera aquest pas, la norma quedarà avalada definitivament i només faltarà que sigui ratificada pel rei Felip VI i publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

  El debat celebrat abans de la votació ha servit perquè els populars exposessin, un cop més, la seva oposició frontal a la llei entre acusacions de “frau democràtic” i “mercadeig de poder”. “És com posar a la guineu cuidant les gallines”, ha resumit la portaveu del PP, Alicia García.

  La votació del veto a l’amnistia s’ha fet per crida, de manera que cadascun dels senadors a la cambra han hagut d’alçar-se i verbalitzar la seva posició respecte a la llei, fet que ha allargat el tràmit gairebé mitja hora, recull l’ACN. Abans, els diferents grups havien reiterat les seves pocions, moment que ha permès escenificar novament la unitat existent entre el PSOE i els seus socis d’investidura al voltant de l’amnistia, que, previsiblement, es votarà abans de final de mes al Congrés.

  El PP aparca el xoc institucional
  D’altra banda, el PP ha portat a la Mesa del Senat un text per a la convocatòria d’un ple de la cambra alta aquest dijous, per “deixar sense efecte” l’acord del mateix ple de plantejar al Tribunal Constitucional un conflicte de competències contra el Congrés per la llei d’amnistia en el termini d’un mes.

  Els populars han congelat així la batalla que havien plantejat entre el Senat i el Congrés, i eviten elevar ara la qüestió al Constitucional adduint motius tècnics, ja que consideren que el Congrés no va respondre com ho havia de fer i que cal disposar de més temps per plantejar el conflicte. Segons el PSOE, la realitat és que ho fan per evitar topar amb una resposta negativa per part del Constitucional.

  Els populars han hagut d’adoptar aquesta decisió perquè el termini de l’acord del ple del Senat establia que calia portar el conflicte de competències abans del 16 de maig. El Senat estava obligat, així doncs, a presentar aquest conflicte si no volia incomplir els seus propis acords i, com que l’acord de presentar el conflicte de competències s’havia votat i aprovat al ple del Senat, ha de ser el ple, també, qui el deixi en suspens. El text que els populars portaran a la cambra aquest dijous diu, textualment, que “cal suspendre, i en conseqüència deixar sense efecte” l’acord del ple del Senat “que manava presentar l’escrit” del conflicte de competències “en el termini d’un mes des de la resposta del Congrés”.

  El PP justifica la decisió pel fet que la cambra baixa no va reunir un ple per donar resposta al seu requeriment, i únicament va aprovar un acord de la Mesa del Congrés per dir que el Senat no tenia raó en els seus plantejaments. En aquest sentit, el text dels populars diu que cal retirar el conflicte “per incompliment del supòsit processal, a l’espera que, si s’escau, el Congrés es pugui pronunciar en la forma correcta sobre la qüestió i es pugui formar degudament la causa”.

  (Visited 33 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari