El clan Pinart del Port de la Selva s’esberla entre Puigdemont i Aliança Catalana

Aquesta família domina amb pràctiques caciquils la vida d’aquesta vila turística de l’Empordà

Al Port de la Selva (Alt Empordà) no es mou una fulla d’un arbre sense el coneixement ni l’autorització del poderós clan Pinart, que controla de manera exhaustiva la vida política, econòmica i social d’aquesta localitat turística, que té una població censada de poc més de 1.000 habitants. Procedent d’Argentona (Maresme), Genís Pinart Fernández es va instal·lar en aquesta bonica vila empordanesa, als peus de Sant Pere de Rodes, i en va ser alcalde per CiU entre els anys 1994-2011. Aquí va instaurar i afermar un poder caciquil que perdura fins al dia d’avui, tot i que el patriarca està formalment retirat de la primera línia política i empresarial. Dos dels seus fills, Roger i Genís, i un dels seus nebots, Josep Maria Cervera, són ara els màxims exponents públics del clan.

Josep Maria Cervera va succeir el patriarca a l’alcaldia del Port de la Selva (2011-2024), fins que ha deixat el càrrec el mes de gener passat per concentrar-se en la seva tasca de diputat de Junts x Catalunya (JxCat) a Madrid. En l’anterior legislatura ja va ser senador i també ha estat president del lobby Associació de Municipis per la Independència (AMI), una entitat que havia presidit Carles Puigdemont abans de ser designat president de la Generalitat.

Per la seva banda, Roger Pinart continua a l’Ajuntament del Port de la Selva, representant els interessos de la família. Ara ocupa la segona tinença d’alcaldia per JxCat, amb responsabilitat sobre les àrees d’Hisenda, Seguretat, Salut, Mercat Municipal i Platges.

El clan Pinart ha funcionat sempre com una pinya, però en aquestes eleccions del 12-M s’ha esberlat. En efecte, Genís Pinart Cairó, fill del patriarca, ha trencat la disciplina política de la família–sempre alineada amb l’ortodòxia pujolista i ara amb JxCat– i s’ha passat a l’Aliança Catalana que lidera l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols. Concretament, Genís Pinart Cairó figura en el número 7 de la candidatura d’aquest partit independentista, d’ultradreta i islamòfob, per la demarcació de Girona, una llista que encapçala la seva fundadora, Sílvia Orriols.

Negocis de construcció, de lloguers, de vins…

El Port de la Selva, una vila marinera que van posar de moda literats com JV Foix i Josep Maria de Sagarra, viu fonamentalment del turisme i dels negocis que genera (construcció, lloguer d’apartaments, hostaleria, restauració, oci…). I en tots aquests sectors de l’activitat econòmica hi és present el clan Pinart, ara a través dels germans Roger i Genís Pinart i altres parents.

Malgrat les seves diferències polítiques, els dos germans comparteixen una comunitat de béns (CB) i formen part de l’empresa Armen Rhodas SL, dedicada a la promoció immobiliària i al lloguer d’apartaments. Per la seva banda, Roger Pinart és soci únic i administrador de l’empresa constructora Construccions Rec de Canet SL. També té una companyia dedicada a la producció de vins, amb una vinya al cap de Creus, que ha batejat amb el nom de Diguem No. Els seus negocis relacionats amb l’hostaleria i l’explotació de bars els gestiona a través de l’empresa Peixos Pacífics 2017 SL.

Seguint els passos del patriarca Genís Pinart Fernández, nombrosos membres d’aquesta família del Maresme (germans, cosins, nebots…) s’han instal·lat al Port de la Selva, on han creat tota mena de negocis: Gaietà Pinart (Construccions Forellons SL i Corpi Obres i Construccions SL); Enric Pinart (Obres i Estructures Cap de Creus SC); Meritxell Pinart (Auditoria i Control Auditors SLP); Dani Pinart (Serveis Globals Martiu SL, New Ui BCN SL), etc.

Amenaces i coaccions

Per vincles familiars de la seva dona, l’advocat i exsecretari general de Convergència Miquel Roca Junyent és, des de fa anys, tota una institució del Port de la Selva, on té una magnífica mansió amb un enorme jardí al bell mig del poble. El seu correligionari Jaume Camps, implicat en el cas Palau, també tenia un xalet en aquest municipi empordanès. 

Els Pinart han pogut créixer sota l’ombra protectora del totpoderós Miquel Roca, que ha abonat i tolerat les seves actituds caciquils i, de vegades, mafioses i violentes. Genís Pinart Fernández va ser condemnat l’any 2003 pels delictes d’injúries i d’amenaces greus contra un empresari. El seu fill Genís ha estat denunciat per agressions i el germà Roger és lamentablement conegut pels missatges d’odi que difon a través de X (Twitter) contra polítics que no són de JxCat, amb especial tírria contra els d’ERC. 

Per a més inri, Roger Pinart és el màxim responsable de la policia municipal del Port de la Selva i, juntament amb els seus germans Genís –el xèrif– i Marc, són els promotors i dinamitzadors de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, una mena de “policia paral·lela” que s’encarrega de controlar el territori dels voltants i que està equipada amb moderns vehicles i aparells.

(Visited 1.797 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “El clan Pinart del Port de la Selva s’esberla entre Puigdemont i Aliança Catalana”

Feu un comentari