Puigdemont, el candidat de les criptomonedes

Va negociar amb emissaris russos que Catalunya es convertís en un paradís per aquestes divises, se n’ha fet propagandista i va rebre diners a través d’aquest sistema

Capçalera del perfil de Carles Puigdemont a la xarxa social X amb l'al·lusió a la criptomoneda ethereum

Carles Puigdemont és el candidat ideal pels defensors de la implantació de les criptomonedes a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 12 de maig. Hores abans de proclamar la independència de Catalunya, l’octubre del 2017, es va reunir amb dos emissaris russos –Nikolai Sadovnikov i Sergei Motin- que li van oferir el suport del Kremlin a la independència de Catalunya a canvi de convertir aquesta comunitat en un paradís de les criptomonedes. Aquests emissaris russos van mantenir diverses reunions amb dirigents del partit de Puigdemont i del seu govern en les quals van plantejar el seu oferiment. Elsa Artadi, aleshores consellera de Presidència i portaveu del govern català, va reconèixer davant el jutge que havien tractat aquesta qüestió en una reunió a la qual va participar en representació de Puigdemont.

L’interès per les criptomonedes de l’ara candidat de JuntsxCat a la presidència de la Generalitat ve de lluny. L’ha assessorat en aquest terreny Jordi Baylina, un enginyer expert en tecnologies telemàtiques, amb qui s’ha reunit en diverses ocasions a Brussel·les des de que s’hi va instal·lar després de fugir de Catalunya. Baylina el va convèncer perquè es creés una cartera pública amb la criptomoneda ethereum. Aquesta criptomoneda va ser ideada pel programador informàtic Vitaly Buterin, nascut a Rússia i que es va formar a la universitat de Waterloo. Es tracta del Waterloo canadenc no el belga on ha viscut Puigdemont els darrers sis anys i mig.

Des del desembre del 2021, Puigdemont usa l’etiqueta “krls.eth” al seu perfil primer a Twitter i ara a X. Quan es va crear la cartera pública en aquesta criptomoneda ho va justificar així: “Des de fa un temps, gràcies a l’ajuda inestimable de veritables experts, valoro la potencialitat transformadora que la tecnologia té sobre la governança, l’organització política i les ideologies. No pas com a tecnòleg, que no en sóc, sinó com a responsable polític”. El recurs a les criptomonedes permet ocultar d’on procedeixen els diners que es reben a la cartera. Els investigadors de les operacions econòmiques fetes per Puigdemont des de que va marxar d’Espanya han detectat que se li han fet pagaments amb ethereum a través del protocol Tornado Cash. Els cofundadors d’aquest protocol, entre els quals hi ha el ciutadà rus Roman Semenov, estan sent jutjats als Estats Units per incórrer en blanqueig de capitals en els moviments realitzats amb ethereum.

Aquesta criptomoneda també està causant un enrenou notable al Congrés dels Estats Units, on 48 legisladors han escrit una carta a Gary Gensler, el president de la Comissió de Borsa i Valores (SEC) demanant aclariments sobre la seva fiabilitat i funció dins el sector financer del país.

El digital El Confidencial va publicar, d’altra banda, que el 27 de juny del 2019, Puigdemont i el cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay, es van reunir a Ginebra amb Yuri Emelin, un rus afincat a Suïssa, expert en la gestió de patrimonis i en l’ús de criptomonedes.

La trama russa del procés i el recurs a les criptomonedes per ocultar la procedència dels diners que mou Puigdemont des de l’estranger són un llast en el currículum del candidat que JuntsxCat pretén que torni a presidir el país que va abandonar l’octubre del 2017 després de declarar-ne la independència.

(Visited 280 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari