Almenys set espies russos van venir a Barcelona en avió durant el procés independentista

Una investigació d''El Periódico' i 'El Confidencial' revela més dades sobre els viatges d'agents de Rússia

  Denis Sergeev, àlies Sergei Fedotov
  Denis Sergeev, àlies Sergei Fedotov

  Almenys set agents del servei d’intel·ligència militar de Rússia (GRU, per les sigles en rus) van viatjar a Barcelona durant els anys del procés independentista, entre el 2014 i el 2019, segons una investigació conjunta d’El Periódico i El Confidencial. Els agents serien integrants de la Unitat 29155, la qual s’encarregaria d’operacions encobertes a l’estranger relacionades amb el sabotatge i la desestabilització dels enemics del líder rus Vladímir Putin. Moscou, però, no ha reconegut mai la seva existència.

  Segons els mitjans citats, el primer membre de la unitat que va arribar a Barcelona va ser el tinent coronel Maksim Rodionov, que va aterrar a l’aeroport del Prat el 2 de març del 2014 i va tornar a la capital russa l’11 de març. Rodionov va utilitzar un passaport fals a nom de Maxim Valerievch Smirnov, fent-se passar per un aspirant a realitzador de documentals, com va revelar el mitjà d’investigació The Insider. Rodionov va tornar a viatjar a la capital catalana el 22 de juliol del 2016, utilitzant un altre cop la identitat de Smirnov.

  El 2014, també va traslladar-se a Barcelona un altre agent, Anton Vladimirovich Skvortsov, una identitat que també podria ser falsa, i l’1 de maig del 2016 va viatjar-hi un altre espia, Aman Urazbayevich Yusupov, que va tornar a Rússia el 14 del mateix mes. La pertinènça de Yusupov a la Unitat 29155 ha estat confirmda pels serveis d’informació occidentals.

  El quart agent que va passar per Barcelona va ser Denis Vyacheslavovich Sergeev, un veterà del GRU amb rang de general que utilitza l’àlies Serguéiev-Fedotov. Aquest va aterrar a Barcelona l’11 maig del 2016 i, com va revelar El País el 2019, va tornar a Catalunya el 5 de novembre del 2016 i, després, el 29 de setembre del 2017, dos dies abans del referèndum de l’1-O.

  Altres dos suposats agents russos, Alexey Kalinin i Mikhaíl Opryshko, van volar a la capital catalana el desembre del 2016 i el desembre del 2017, respectivament. Anys després, el 17 de desembre del 2019, va viatjar a Barcelona María Vladimirovna Rusinova, una dona a la qual es relaciona amb Andrei Vladimirovich Averyanov, considerat el cap de la Unitat 29155 del GRU i responsable màxim de les seves missions encobertes. 

  (Visited 106 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari