El jutjat de Falset investiga Endesa per la retenció de sediments fluvials als pantans del tram final de l’Ebre

La denúncia de l'associació Sediments davant Fiscalia desemboca en l'obertura de diligències per delicte ambiental

Participants a la Marxa dels Sediments entrant al riu Ebre amb els caiacs per baixar fins a Flix des del pantà de Riba-roja d'Ebre (Anna Ferràs, ACN)
Participants a la Marxa dels Sediments entrant al riu Ebre amb els caiacs per baixar fins a Flix des del pantà de Riba-roja d'Ebre (Anna Ferràs, ACN).

El jutjat de Falset ha obert diligències prèvies per investigar la gestió que la companyia elèctrica Endesa fa dels embassaments del tram final de l’Ebre, segons ha confirmat fonts judicials a l’Agència Catalana de Notícies (ACN). El procediment, en el qual la companyia elèctrica figura de moment com a única investigada per un suposat delicte contra el medi ambient, arrenca arran la denúncia de l’associació Sediments davant Fiscalia Provincial de Medi Ambient. Basant-se en estudis tècnics, l’entitat retreu que gairebé la pràctica totalitat de les aportacions sòlides que transporta el cabal fluvial i que haurien de garantir la preservació del delta de l’Ebre són retingudes per una gestió inadequada de les preses de Mequinensa, Riba-roja d’Ebre i Flix.

La titular del jutjat número 1 de Falset va ordenar l’obertura de les diligències judicials es a instàncies de Fiscalia el 19 de desembre. En aquests moments, el procediment es troba en fase de presa de declaracions dels responsables de la companyia investigada i dels testimonis. Fa justament dues setmanes, l’associació havia demanat formalment al Ministeri Públic l’impuls processal del cas davant la manca de notícies sobre l’estat del procediment des de la presentació de la denúncia al juliol de l’any passat.

Entre els principals arguments de càrrec que Sediments va traslladar davant del Ministeri Públic destaca la inexistència de sistemes i protocols de transferència de sediments fluvials a través de les preses de Mequinensa, Riba-roja d’Ebre i Flix. Això, remarquen, ha suposat que entre el 96% i el 99% de les aportacions sòlides, essencials per alimentar i preservar el delta de l’Ebre, hagin quedat retingudes als pantans des del moment que es van construir les preses, a la dècada dels anys 60.

Més enllà de la responsabilitat de la gestió hidroelèctrica en la caiguda dels sediments fluvials del tram final del riu, creuen que cal investigar també el paper de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), com a organisme estatal regulador de la conca. “Valorem positivament l’obertura de diligències perquè creiem que és molt important investigar Endesa i la CHE. Cal fiscalitzar aquesta empresa i aquestes institucions perquè, de moment, no tenim cap prova que funcionin adequadament les preses i això posa en perill l’ecosistema i la població aigües avall”, ha subratllat el president de Sediments, Josep Juan.

(Visited 71 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari