Laporta no gosa actualitzar el cens per por del seu impacte social

Un altre despropòsit històric que deixa un accidentat procés amb un elevat cost per al club, molèsties per als socis del tot inútils i un altre conflicte a les portes: el 'desviament' d'abonaments sense avís als titulars

Joan Laporta

Gràcies a l’observació, o a una imprudència, els periodistes han deduït que el cens del FC Barcelona no s’ha actualitzat el dia 1 de gener en funció dels resultats del procés d’actualització que havia de concloure el 30 de juny passat i que, avançat el 2024, no hi ha cap constància que hagi acabat. La confusió ha assolit un punt extrem, gairebé mític, també en aquesta qüestió, ja que algunes fonts sostenen que l’oficina d’atenció al barcelonista (OAB) continuï atenent encara avui socis despistats, principalment perquè la junta de Joan Laporta encara no sap què fer ni com presentar una disminució d’almenys 20.000 socis als quals se suposa que s’ha presentat el carnet (2024) de soci al cobrament, mantenint així la base social més o menys igual que l’any 2023. I, per tant, també idèntic nombre d’abonats si és que els que encara no havien fet el tràmit de regularització era perquè s’havien despistat, no se n’havien assabentat o realment ja no volen pertànyer al FC Barcelona per la raó que sigui.

El desgavell és històric tenint en compte aquest nou episodi d’improvisació i d’absoluta manca d’autoritat i serietat per part d’una directiva que primer promou un procés d’identificació dels socis, que després ho frena perquè és il·legal la prova de veu, que posteriorment ho reprèn sense comunicar-ho del tot a milers de socis, i que finalitza al juny amb un balanç absolutament catastròfic de socis correctament censats. No es van donar llavors les xifres per escandaloses, de manera que es va reobrir i estendre el procediment fins a l’octubre, també amb dades tan frustrants que el mateix síndic del soci, Joan Manuel Trayter, va sol·licitar una pròrroga extraordinària d’un mes fins a finals de novembre. Les tímides i tan poc convincents crides de la junta a realitzar un tràmit fàcil i online no van produir tampoc un efecte massa evident, ja que el club va acabar admetent oficialment que 110.531 socis hi eren dins i que 30.770 s’havien quedat fora.

De nou, com si fos una broma, des de la junta es va informar que es reforçaria l’OAB amb personal per atendre fins a final d’any aquells socis desorientats. Algunes fonts van assenyalar que uns 10.000 havien salvat el punt de partit, ja que sense haver complert amb el procés d’autenticació a partir del dia 1 de gener del 2024 la resta perdia la condició de soci i, per tant, l’abonament, a més de l’antiguitat i tots els drets com el de poder votar.

Passat Cap d’Any, finalment, la junta no s’ha atrevit a aplicar les conseqüències de tant embolic, tantes molèsties, dubtes i desorganització, cosa que s’ha pogut constatar de la manera més absurda amb motiu de la presentació del nou golejador Vitor Roque, a qui el vicepresident Rafael Yuste li va lliurar el carnet de soci. En mostrar-lo a les càmeres es va poder apreciar el número del seu carnet de soci amb el 147.522, és a dir, incompatible amb un registre que, admès i publicat per la junta al web de club al final del cens, no hauria de ser legalment superior a aquests 110.531 d’1 de desembre, com a màxim amb aquests 10.000 més que es donen per bons de manera oficiosa.

Laporta, per tant, haurà protagonitzat l’enèsim episodi insuperable per esperpèntic, matusser i caòtic, que no haurà servit absolutament per a res excepte, com apunten els malintencionats, per passar al cobrament 20.000 carnets inestables al preu de 215 euros el sènior, 107 euros l’infantil i 51 euros l’aleví, en un intent per ingressar uns quatre milions que, altrament, haurien quedat en aquests llimbs del dubte sobre si els seus propietaris volien o no continuar sent socis del Barça.

Sembla clar que Laporta no s’ha atrevit a aplicar el resultat del cens, que ha suposat una nova despesa inútil per al club i tantes molèsties per als socis que tampoc no hauran servit de res. El president temia l’impacte social i mediàtic d’una deserció de barcelonistes que no s’acabarà projectant fins al 2025.

Per afegir una vis còmica a aquesta presentació de Vitor Roque, de 18 anys, a ell sí que se li va lliurar gratuïtament un carnet físic, en principi reservat només als socis més grans de 70 anys o a aquells sentimentals que ho desitgin previ pagament de 10 euros, cosa que s’ha interpretat com una forma encoberta d’incrementar-ne el preu per sempre.

L’altra desgavellada i polèmica decisió de la junta és l’inici d’una moratòria de dos mesos de durada, de cara a la regularització de dades, per a tots aquells socis abonats a l’Spotify Camp Nou interessats a fer un canvi de titularitat, inclosos aquells que no haurien realitzat l’actualització de dades al cens. La particularitat d’aquesta moratòria que acaba el pròxim 12 de febrer rau en que poden posar-li el seu nom a uns seients si, sent socis amb almenys dos anys d’antiguitat, poden demostrar haver pagat aquestes localitats durant les tres darreres temporades. Això sí, previ pagament d’una anualitat a fons perdut.

No falten socis, encara que a la junta li és igual el seu desacord i arguments, que consideren un desgreuge aquesta solució tan estranya per als socis que fa anys que hi són a la llista d’espera pacientment esperant l’alliberament de localitats per aquesta regeneració natural dels abonats que renuncien o que moren. Es pregunten fins a quin punt és legítima aquesta transmissió de localitats a tercers perquè han estat pagant l’abonament d’un altre titular i, sobretot, en quins fonaments legals se sustenta la defensa en contra d’una reclamació per part del propietari original.

La conclusió, a primers de l’any 2024, és que la junta fa i desfà al seu gust sense respectar ni complir les seves pròpies pautes, entre elles haver reiterat i anunciat fins i tot amb xifres exactes que si el 30 de novembre un soci no havia tramitat la identificació censal quedava fora del mateix. Les regles no només han canviat, és que ja no se sap quines són ni com aplicar-se ni si una localitat és de qui la paga o de qui consta com a titular. És el nou caos i el despropòsit corregit i augmentat.

(Visited 519 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari