L’acord del PSOE amb Junts sobre immigració es farà amb una llei orgànica a l’empara de la Constitució

Montero diu que la reforma per al retorn d'empreses vetllarà perquè no facin "enginyeria fiscal"

    Pedro Sánchez amb la comissió negociadora de la investidura (ACN)

    La vicepresidenta primera del govern central i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat aquest dijous que l’acord entre el PSOE i Junts per al traspàs a la Generalitat de la gestió de les competències en immigració es plasmarà en una llei orgànica i es farà efectiu a través de l’article 150.2 de la Constitució, que permet transferències als governs autonòmics. “Només fa 12 hores que hem arribat a aquest acord i això ho haurem de desenvolupar a través d’una llei orgànica que s’haurà de tramitar al Congrés”, ha indicat Montero, motiu pel qual ha apuntat que encara “hi ha molt a dialogar”.

    Montero ha recordat que aquesta transferència es farà “a l’empara de la Constitució” i específicament de l’article 150.2, segons el qual “l’Estat podrà transferir o delegar en les Comunitats Autònomes, mitjançant llei orgànica, facultats corresponents en matèria de titularitat estatal que per la seva pròpia naturalesa siguin susceptibles de transferència o delegació. La llei preveurà en cada cas la corresponent transferència de mitjans financers, així com les formes de control que es reservi l’Estat”.

    En aquest sentit, la vicepresidenta primera ha defensat que el traspàs de la gestió de les competències en immigració a la Generalitat “es farà amb plena validesa i garantia constitucional, com no pot ser d’altra manera”.

    Retorn d’empreses a Catalunya

    Pel que fa a la reforma de la Llei de Societats de Capital per impulsar el retorn a Catalunya de les empreses que van marxar el 2017, Montero ha recordat que el seu executiu ha de fer complir de forma “escrupolosa” la legalitat, que “significa que no hi hagi enginyeria fiscal declarant l’activitat principal a un lloc i posant la seu social a una altra”. Es tracta, segons la ministra, que “es vigili” i “s’estigui atent” perquè “quan l’activitat principal d’una empresa estigui en un lloc, sigui allà on dugui a terme les seves obligacions tributàries”. En tot cas, ha indicat, es garantirà la “lliure circulació d’empreses”.

    Amb relació a l’acord perquè l’Estat assumeixi en solitari la bonificació del preu dels bitllets de transport, Montero ha afirmat que el compromís és que l’Estat no condicioni l’aportació del seu 30% al fet que les comunitats es facin càrrec del 20% del preu. En qualsevol cas, s’ha mostrat “convençuda” del fet que “les comunitats autònomes voluntàriament aportaran un 20% del preu del bitllet” restant per arribar a una bonificació del 50%.

    (Visited 51 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari