El PSC considera que instar Andorra a legalitzar l’avortament “no és de rebut”

Alícia Romero evita pronunciar-se sobre el judici a una activista andorrana per les seves declaracions a l'ONU sobre la prohibició d'avortar al Principat

    La portaveu del grup parlamentari del PSC, Alícia Romero, durant una roda de premsa al Parlament (Mariona Puig, ACN).

    La portaveu del grup parlamentari PSC-Units, Alícia Romero, ha justificat el rebuig del seu partit a la declaració institucional de suport a la defensora andorrana dels drets de les dones Vanessa Mendoza Cortés, que anirà a judici el pròxim dilluns, 4 de desembre, acusada de desprestigiar les institucions andorranes per les seves declaracions a les Nacions Unides sobre la prohibició d’avortar al Principat. La declaració havia d’aprovar-se el passat 23 de novembre, però el suport dels comuns, la CUP i ERC va ser insuficient perquè tirés endavant.

    En declaracions a EL TRIANGLE, Romero ha argumentat que el text “no era només una declaració de suport”, sinó que anava més enllà i “instava el Govern d’Andorra a canviar la legislació”, fet que considera que no pertoca al Parlament de Catalunya. “Andorra és un Estat democràtic que té eleccions”, ha insistit la portaveu socialista, que ha defensat que el Principat “és un país veí amb qui mantenim una bona relació i diversos acords com per exemple en matèria d’infraestructures i sanitat” i “no és de rebut” dir-los què han de fer.

    Pel que fa a la causa judicial contra Cortés, presidenta de l’associació feminista Stop Violències, Romero ha afirmat que “no se l’acusa per ser activista”, sinó per “difamar”, i ha evitat valorar el fet que les autoritats andorranes denunciessin la defensora just després de la seva intervenció al Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW) de les Nacions Unides. “No entrarem a valorar processos judicials”, ha insistit la socialista.

    Preguntada per les paraules de la diputada d’ERC Jenn Díaz, la qual va destacar que el PSC i Junts sí que van donar suport a una proposta de resolució similar a la d’Andorra però sobre El Salvador, la portaveu socialista ha respost que no sap de quina declaració es tracta perquè “l’hauria de tenir al davant”, i s’ha preguntat retòricament si El Salvador és un Estat democràtic com Andorra i si és també un “país veí”.

    “El PSC no comparteix que l’avortament sigui un delicte, no hi ha cap dubte del nostre compromís amb els drets sexuals i reproductius. Si l’avortament es permet a Espanya és gràcies al partit socialista”, ha afegit Romero, que ha insistit que el Parlament de Catalunya “no ha de dir al govern d’un Estat democràtic què ha de fer”. “Si els ciutadans voten un partit conservador no som qui per dir què han de fer”, ha afegit.

    Pressió internacional contra Andorra

    Les organitzacions per a la defensa dels drets humans, però, tenen clar que la causa judicial contra Vanessa Mendoza Cortés és “una represàlia per les seves accions per defensar els drets humans de les dones i les nenes, inclòs el seu dret a un avortament segur a Andorra”, indica Amnistia Internacional. De fet, el delicte pel qual se la jutjarà -desprestigi a les institucions- contradiu els estàndards internacionals i vulnera el dret a la llibertat d’expressió, tal com indiquen diverses resolucions del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), del Consell d’Europa i de les Nacions Unides.

    A més d’Amnistia, altres organitzacions com la Federació Internacional pels Drets Humans (IFDH, per les sigles en anglès), l’Organització Mundial Contra la Tortura (OMCT), Front Line Defenders i Women’s Link Worldwide han mostrat el seu suport a Cortés tant pel que fa al procediment judicial com a la lluita de Stop Violències per la despenalització i legalització de l’avortament al Principat, on aquesta pràctica comporta penes de presó i està prohibida en tots els supòsits, fins i tot en els casos de violacions a nenes.

    Aquest dimecres, d’altra banda, el Consell d’Europa, a través de la comissària de drets humans Dunja Mijatović, ha carregat contra Andorra pel procediment judicial obert a la defensora dels drets de les dones, i ha instat el Principat a garantir el dret a la llibertat d’expressió de la psicòloga social i presidenta de Stop Violències. Mijatović ha assegurat que el judici a Cortés “soscava la seva llibertat d’expressió i té un efecte paralitzador en la tasca de les defensores dels drets humans, així com en altres persones que defensen els drets de les dones i les nenes a Andorra”.

    El principal escull per a la legalització de l’avortament és el bisbe d’Urgell i copríncep episcopal d’Andorra, Joan-Enric Vives. De fet, el mateix govern andorrà ha reconegut que la despenalització de l’avortament suposaria “un canvi del sistema institucional” que el partit de govern, Demòcrates per Andorra (DA), no està disposat a afrontar. “No volem estar submergits en una crisi institucional”, va afirmar la membre de DA Maria Martisella en una sessió de les Nacions Unides el 2019.

    (Visited 142 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari