Demanen 6 mil euros de multa i 6 mesos d’inhabilitació a la presidenta d’Stop Violències

El Ministeri Fiscal d’Andorra també reclama, per un delicte de desprestigi de les institucions, que indemnitzi el Govern amb 6.000 euros més

La psicòloga social i presidenta de Stop Violències, Vanessa M. Cortés

El Ministeri Fiscal d’Andorra ja ha comunicat a la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, i a la seva defensa, exercida per l’advocat Miquel Bellera, la condemna que demana per a la psicòloga social i activista. Es tracta d’una pena de 6.000 euros de multa, sis mesos d’inhabilitació per a càrrec públic, i 6.000 euros d’indemnització per al govern del Principat per un suposat delicte contra el prestigi de les institucions (article 325 del Codi Penal).

En conversa amb LA VALIRA, Bellera explica que el delicte pel qual es jutjarà Cortés no s’adiu als estàndards internacionals i que, per tant, el que espera és l’absolució de M. Cortés. En aquest sentit, l’advocat assenyala que el Consell d’Europa s’ha pronunciat diverses vegades respecte a aquesta tipologia de delictes, i que considera que es tracta de “penes polítiques” contràries a la llibertat d’expressió.

“No es condemna un delicte que atempti contra l’interès general, sinó que és un delicte polític perquè es basa en una activitat política que van fer la Vanessa i Stop Violències”, indica Bellera. De fet, la presidenta de l’associació feminista està denunciada arran de les seves declaracions, el 2019, en el Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW) de l’ONU.

L’advocat també destaca que, com el Consell d’Europa, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) “ha condemnat sistemàticament els Estats que han aplicat sancions per privar els seus ciutadans del dret a la llibertat d’expressió”. Per això, insisteix, l’article 325 “no s’adequa als estàndards internacionals”.

“No veiem res més que l’absolució, i jo hi crec perquè confio en la justícia”, manifesta Bellera, que també avança que en cas de no obtenir una sentència favorable aniran al TEDH. “L’Estat tenia altres mitjans per contrarestar o mostrar el seu desacord amb les paraules de M. Cortés abans de denunciar-la i prendre accions repressives”, considera Bellera, que lamenta que la Fiscalia “hauria d’haver retirat els càrrecs, i no ho ha fet”.

Per la seva banda, la psicòloga social i activista ha assenyalat, en declaracions a LA VALIRA, que “és contradictori que em jutgin per un informe que vam fer el 2019 i que avui, el mateix govern, estigui donant resposta a alguns punts que ja vam posar de manifest aquell any”. “No entenem res“, assegura. Un exemple d’aquestes iniciatives que darrerament ha posat en marxa l’executiu andorrà són els Punts Liles contra les violències sexuals a l’espai públic.

Pressió internacional

Cal recordar que, inicialment, la presidenta de Stop Violències s’enfrontava també a una condemna de fins a quatre anys de presó, però el govern s’ho va repensar i va retirar aquesta petició després que organitzacions pels drets humans com Amnistia Internacional hagin pressionat i exigit a l’Estat andorrà la retirada dels càrrecs contra M. Cortés.

De fet, la causa oberta contra la psicòloga social i activista va causar que, el 2022, Amnistia inclogués per primer cop Andorra en la llista negra dels països que conculquen els principis establerts per les Nacions Unides. Com el Consell d’Europa i el TEDH, l’organització internacional també ha alertat que el delicte pel qual es jutjarà M. Cortés no s’adequa als estàndards internacionals i vulnera el dret a la llibertat d’expressió.

“L’enjudiciament de Vanessa M. Cortés sembla ser una represàlia per les seves accions per defensar els drets humans de les dones i les nenes, inclòs el seu dret a un avortament segur a Andorra”, va assenyalar Amnistia en un comunicat, en el qual va considerar que la psicòloga social i activista “està sent processada únicament per exercir el seu dret a la llibertat d’expressió”.

(Visited 78 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Demanen 6 mil euros de multa i 6 mesos d’inhabilitació a la presidenta d’Stop Violències”

Feu un comentari