Junts i PSC eviten que el Parlament doni suport a una activista andorrana pels drets de les dones

Vanessa Mendoza Cortés anirà a judici el desembre acusada de difamar les institucions d'Andorra per defensar l'avortament

La presidenta de Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, amb les diputades Jenn Díaz (ERC) i Laia Estrada (CUP) en una roda de premsa al Parlament

Junts i PSC han paralitzat aquest dijous una declaració de suport del Parlament a la psicòloga social i presidenta de l’associació feminista andorrana Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, que serà jutjada el pròxim dilluns, 4 de desembre, acusada d’un delicte de difamació a les institucions per explicar a l’ONU els problemes que comporta per a les dones que l’avortament sigui il·legal en tots els supòsits al Principat. “És un judici contra el feminisme, contra les dones i contra la llibertat d’expressió”, assegura la defensora de drets humans andorrana.

Mentre que els socialistes van desmarcar-se fa dies de la declaració institucional que ERC, En Comú Podem i la CUP han signat, Junts ho ha fet aquest mateix matí, hores abans de la lectura del text, impedint així que entri al Parlament a causa de la manca de suports. “No tenim els mateixos drets humans, i se’ns tapa la boca a un lloc tan important com és el Parlament de Catalunya. És una llàstima perquè com més a la vora, més lluny emocionalment, perquè hi ha molts interessos velats, (…) perquè hi ha diferents casos en els quals Andorra ha participat amb els vostres polítics”, ha assenyalat la presidenta de Stop Violències.

L’activista andorrana ha recordat que “sense les dones, els drets no són humans” i ha manifestat que “els interessos dels qui ens manen no haurien de passar per sobre de cap dret humà”. “Vosaltres aneu a Andorra a comprar perfums i a esquiar, i nosaltres venim aquí a comprar un dret humà com és l’avortament, que ens costa entre 300 i 8.000 euros depenent de l’estat gestacional”, ha lamentat.

“Un país que està en contra de l’avortament per violació a una nena, és un país que està a favor que ens violin, i si ells no respecten els nostres drets, nosaltres no respectarem els seus negocis. Demanem boicot a les perfumeries Júlia”, ha afegit la defensora de drets humans, en referència a l’empresa familiar del cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot.

“L’escàndol” de Junts i el PSC

L’actitud de Junts i el PSC ha sorprès negativament els republicans i els cupaires, que han assenyalat la doble vara de mesurar dels partits i les seves contradiccions. En la roda de premsa, la diputada de la CUP Laia Estrada ha considerat “un escàndol” que els socialistes proposessin com a alternativa una declaració institucional “que evita qualsevol referència a la Vanessa i a Andorra”, i que Junts, “fins i tot acceptant les seves esmenes, al final digui que no”.

De fet, com ha explicat Estrada, el passat octubre el Parlament va aprovar una moció a proposta de la CUP  en defensa dels drets sexuals i reproductius que incloïa un punt en el qual la cambra catalana manifesta “la seva solidaritat i el seu suport amb les activistes feministes represaliades per defensar els drets sexuals i reproductius a Andorra”. Aquest punt que va ser aprovat per tots els grups a excepció de PP, Vox i Ciutadans, però ara, “quan hem portat la proposta d’emetre una declaració institucional en suport a la Vanessa”, ha indicat la diputada cupaire, “ens trobem que Junts i el PSC ens diuen que no. Quan hi posem noms i cognoms i un cas concret diuen que no, que millor no parlar-ne“, ha destacat Estrada, que ha assegurat no saber “què ha passat aquestes setmanes perquè canviïn de parer”.

Per la seva banda, la diputada d’ERC Jenn Díaz ha assenyalat que aquesta mateixa setmana s’ha treballat en una proposta de resolució de drets sexuals i reproductius a El Salvador i, en aquest sentit, s’ha preguntat “per què quan parlem d’El Salvador Junts i PSC hi són, i per què quan parlem d’Andorra desapareixen de l’equació”. “Els drets de les dones es defensen a tot arreu i no importa quant de lluny estigui el país que els vulnera”, ha afirmat la republicana.

Díaz ha recordat que “vulnerar drets a les defensores vol dir vulnerar-nos drets a totes”, i ha anunciat que els comuns, la CUP i ERC portaran la declaració institucional sobre la defensora andorrana com a proposta de resolució a la comissió de feminismes. “Aquest és el veritable feminisme, incomodar, i això és el que esteu fent avui”, ha conclòs la presidenta de Stop Violències, que ha expressat el seu agraïment als partits que li donen suport.

(Visited 100 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari