El Consell d’Europa critica Andorra per jutjar una defensora dels drets de les dones

L'organisme exigeix al Principat que respecti la llibertat d'expressió de la presidenta de Stop Violències

  La psicòloga social i presidenta de Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, a l'ONU

  El Consell d’Europa, a través de la comissària de drets humans Dunja Mijatović, ha carregat contra Andorra pel procediment judicial obert a una defensora dels drets de les dones, i ha instat el Principat a garantir el dret a la llibertat d’expressió de la psicòloga social i presidenta de Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, qui el pròxim dilluns, 4 de desembre, anirà a judici acusada d’un suposat delicte contra el prestigi de les institucions andorranes. La Fiscalia demana per a M. Cortés sis mesos d’inhabilitació, 6.000 euros de multa i 6.000 euros més d’indemnització.

  Mijatović ha assegurat que el procediment contra la defensora dels drets de les dones “soscava la seva llibertat d’expressió i té un efecte paralitzador en la tasca de les defensores dels drets humans, així com en altres persones que defensen els drets de les dones i les nenes a Andorra”. De fet, la comissària insta les autoritats andorranes a “prendre totes les mesures necessàries per garantir la llibertat d’expressió de Mendoza Cortés i garantir un entorn propici per a la tasca de les defensores dels drets de les dones” a Andorra.

  Mijatović també recorda que la mateixa Organització de les Nacions Unides (ONU) va criticar el procés judicial i el va considerar com una represàlia per cooperar amb l’organisme internacional. De fet, com assenyala la comissària, la denúncia contra la presidenta de Stop Violències de les autoritats andorranes està relacionada amb els informes que la defensora va enviar al Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW) el 2019.

  Aquesta declaració se suma al suport internacional que M. Cortés està rebent des de diverses institucions com Amnistia Internacional i Women Link’s WorldWide, així com dels partits catalans ERC, CUP i En Comú Podem, els quals van intentar que el Parlament aprovés fa pocs dies una declaració institucional en favor de l’activista i en contra del govern andorrà que no va prosperar pels vots contraris de la resta de forces. El PSC va fer-se enrere en anomenar l’activista represaliada, mentre que Junts ho va fer hores abans de la signatura del document.

  (Visited 54 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari