El Tribunal de Comptes jutja Mas, Puigdemont, Junqueras i 30 ex-alts càrrecs per despeses del procés independentista

La Fiscalia els reclama uns 3,1 MEUR i Societat Civil Catalana, més de 5 milions

  Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, al Parlament de Catalunya
  Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, al Parlament de Catalunya

  El Tribunal de Comptes (TdC) té previst jutjar aquest divendres els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i una trentena més d’ex-alts càrrecs del govern català per la despesa de l’1-O i d’Afers Exteriors. La Fiscalia demana una responsabilitat patrimonial de 3,1 milions d’euros, uns 336.000 menys dels inicialment reclamats als 35 encausats perquè ha retirat del còmput la campanya Civisme.

  Per la seva banda, Societat Civil Catalana (SCC), també acusació, reclama més de 5 milions d’euros tant pels costos d’organitzar i celebrar l’1-O com per la despesa de la “política exterior” desplegada pel govern català a través del Diplocat durant els anys del procés independentista. D’altres encausats rellevants són els exconsellers Francesc Homs, Andreu Mas-Colell, Raül Romeva; els exsecretaris generals com Albert Royo, Joaquim Nin i Aleix Villatoro; secretaris de departaments i delegats de la Generalitat a l’estranger.

  Les defenses demanen l’arxivament o l’anul·lació del cas perquè qüestionen la legitimitat del procediment i dels mètodes utilitzats, i adduint indefensió. També apunten que els fets han prescrit perquè han passat més de 5 anys. Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí havien demanat la suspensió de la vista per la seva immunitat parlamentària, però la consellera d’enjudiciament va recordar que ja es va denegar aquesta petició perquè no són incompatibles la via comptable i la penal, i la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O no els és aplicable.

  També havien demanat que Puigdemont declarés per videoconferència, cosa que el TdC ha denegat perquè no veu motius suficients. Sí que tenen previst declarar dos testimonis relacionats amb el Diplocat i una interventora de la Intervenció General de l’Estat.

  D’altra banda, si s’acaba aprovant la llei d’amnistia és previsible que el gruix dels acusats es puguin beneficiar d’aquesta mesura. De fet, ERC ha demanat suspendre la vista per la previsible aprovació de la llei d’amnistia.

  (Visited 60 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari