Illa admet que es va reunir una vegada amb Koldo García, però diu que Sanitat no li va comprar res

L'exministre defensa la seva gestió "prudent, responsable, diligent i eficaç" en l'adquisició de material sanitari

L'exministre de Sanitat i líder del PSC, Salvador Illa, a la comissió d'investigació del Congrés sobre el cas Koldo (ACN)

L’exministre de Sanitat i primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha admès aquest dilluns davant la comissió de les mascaretes del Congrés dels Diputats que es va reunir amb Koldo García, exassessor de l’exministre José Luis Ábalos. Segons Illa, va ser “una sola vegada”, i en aquesta trobada “li va indicar quin era el procediment” i li va demanar “que es dirigís als tècnics” del Ministeri per presentar la seva oferta. El resultat, ha afegit, és que el seu equip “no li va comprar res”.

“Aquest és l’únic contacte que he tingut amb aquest senyor”, ha afirmat. Segons Illa, tots els contractes del Ministeri durant la pandèmia van complir rigorosament la normativa, i es va actuar de manera “prudent, responsable, diligent i eficaç” en la compra de material sanitari. L’extitular de Sanitat també ha assegurat que els materials es van adquirir “a preus molt competitius als mercats” i “sensiblement inferiors als d’altres administracions i entitats espanyoles que estaven comprant en aquelles dates”.

Illa ha lliurat al Congrés un informe de 32 pàgines sobre els contractes del Ministeri de Sanitat durant la pandèmia que recorda que els contractes van superar una doble fiscalització per part de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat. A més, segons el document, el Ministeri va desplegar un sistema de control de qualitat i seguretat que incloïa inspecció de documents, verificacions de qualitat en origen, assaigs a la destinació i un sistema d’alertes amb les CCAA.

L’exministre ha manifestat que “avui, quatre anys després, sabem que vam actuar de forma correcta, malgrat que n’hi va haver uns quants que es van aprofitar d’aquella situació”, i ha assenyalat que “el virus va fer emergir el millor de la societat espanyola i el pitjor d’uns pocs, difícils de detectar en aquells moments, per a totes les administracions”. Illa també ha recordat que fa quatre anys “la prioritat era doblegar la corba i salvar el màxim de vides possibles” en el marc d’una “crisi sense guió” que va agafar tothom “desprevingut”. En aquest sentit, ha destacat que tots els països van anar a buscar aquest material fonamentalment a la Xina i paral·lelament rebien “múltiples ofertes de particulars, empreses i intermediaris”.

“Moltes d’aquestes protestes eren fetes per oportunistes, amb preus desproporcionats i algunes es van considerar intents d’estafa”, ha recordat, i per canalitzar-les “es van establir bústies de correu” i se les va sotmetre a una anàlisi “rigorós” de “solvència, aspectes tècnics i preus”. Gràcies a aquest esforç, segons Illa, es van poder tancar les primeres compres sis dies després de la declaració de l’estat d’alarma, i en 20 dies es van tancar 28 contractes de compra per al subministrament de sis mesos per un import de 750 milions d’euros.

(Visited 49 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari