La província d’Ontario nomena un mediador per saber qui finança el grup canadenc que va crear el ‘CatalanGate’

Respon així a la sol•licitud del professor de la UNED José Javier Olivas a qui Citizen Lab ha negat sistemàticament la informació abonant la sospita que ha rebut diners de l’independentisme

Algunes de les persones suposadament espiades amb els programes Pegasus i Candiru, segons l'informe 'CatalanGate' de Citizen Lab

La Comissaria per a la Informació i la protecció de la vida privada de la província canadenca d’Ontario ha nomenat un mediador perquè resolgui la petició del professor de la UNED José Javier Olivas que el grup Citizen Lab, dependent de la Universitat de Toronto, faci públic quines persones, entitats i empreses en financen el funcionament i les investigacions. Olivas reclama des de fa més d’un any que Citizen Lab detalli quines són les seves fonts de finançament. Aquest col·lectiu és el que, l’abril de l’any passat, va posar en circulació un informe que va batejar com a CatalanGate, segons el qual els telèfons i els dispositius digitals de 65 persones partidàries de la independència de Catalunya havien estat espiats amb els programes Pegasus i Candiru. Citizen Lab no només s’ha negat a revelar les fonts de finançament sinó que també ha impedit que un comitè d’experts independents contrasti les dades en què basa les seves acusacions. Aquesta actitud del laboratori canadenc, dirigit per Ronald Deibert, alimenta les sospites que el CatalanGate hagi estat propiciat i finançat pels mateixos independentistes que després l’han divulgat.

Olivas ha reclamat reiteradament a la Universitat de Toronto “les fonts de finançament de Citizen Lab i l’abast dels fons proporcionats per cadascun dels financers, siguin persones o organitzacions, des del 2017 (incloses les dates)”. Així mateix, ha demanat que “s’inclogui una breu nota sobre el tipus de línia de finançament (per exemple, donació, pagament, beca de recerca, etc.) i també si cadascuna d’aquestes línies de finançament està vinculada a un projecte específic (nom del projecte), a més d’incloure els fons rebuts i compromesos”.

La resposta de la Universitat de Toronto ha estat sempre que no pot facilitar aquesta informació “perquè es pot esperar raonablement que perjudiqui els interessos econòmics o la posició competitiva de la Universitat” i que “hi ha risc per a la salut i la seguretat de les persones implicades si es divulguen aquestes dades”. Aquestes explicacions contradiuen l’esperit de transparència que ha de regir a tota universitat pública, canadenca o espanyola”.

La carta que la Comissaria per a la Informació i la protecció de la vida privada d’Ontario ha fet arribar al professor Olivas, datada el 10 d’octubre passat, determina que si el recurs no es resol mitjançant la mediació, es procedirà a un arbitratge intern més profund.

Olivas ha sol·licitat més informació a Citizen Lab, a més de les seves fonts de finançament, com ara una còpia del contracte pel qual aquest laboratori va fitxar l’activista independentista Elies Campo, que va coordinar l’informe CatalanGate, i les dates dels contactes dels seus directius amb representants del govern de la Generalitat i partits i organitzacions promotores de la independència de Catalunya.

Una de les qüestions que s’ha d’aclarir, i que s’oculta rere la negativa de Citizen Lab a donar a conèixer qui el finança, és perquè el pressupost va saltar de 871.776 dòlars canadencs el curs 2017-2018, quan es va proclamar la independència de Catalunya , a 3.713.603 dòlars canadencs l’any en què es va publicar el CatalanGate, ia 7.769.573 dòlars canadencs el curs 2022-2023.

(Visited 256 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari