La Fiscalia recorre l’arxivament de la querella d’un exsindicalista per tortures a la Via Laietana

El ministeri públic diu que la Llei de Memòria Històrica i els tractats internacionals obliguen a investigar

    L'exsindicalista Carles Vallejo a la Via Laietana de Barcelona (ACN)

    La Fiscalia de Barcelona, en coordinació amb la Unitat Especialitzada de Drets Humans i Memòria Democràtica de la Fiscalia General de l’Estat, ha recorregut en apel·lació contra la inadmissió pel jutjat d’instrucció número 18 d’una querella per crims contra la humanitat i tortures sofertes pel sindicalista Carles Vallejo durant la seva detenció als anys 70 a la comissaria de la Via Laietana. El jutjat considera que els fets denunciats no poden considerar-se un crim contra la humanitat i, per tant, ja han prescrit, alhora que considera que estan amnistiats per la Llei d’Amnistia del 1977 i que la nova Llei de Memòria Democràtica no permet perseguir-los.

    Segons el ministeri públic, la Llei de Memòria Democràtica reconeix el dret a la justícia de les víctimes de violacions dels drets humans comeses durant la guerra civil i la dictadura franquista, així com la correlativa obligació de l’Estat d’investigar des de l’àmbit de la justícia. Per això, la Fiscalia considera que l’arxivament resulta prematur, ja que després de l’entrada en vigor de la citada llei, no es pot rebutjar d’inici la querella, sinó que cal dur a terme una investigació dels fets i del seu context per a poder adoptar una decisió sobre la continuació del procediment. Recorda, a més, que la doctrina jurisprudencial al·legada en la interlocutòria recorreguda correspon a un marc jurídic anterior a la Llei de Memòria Democràtica.

    Es tracta, indica la Fiscalia, de realitzar una aplicació del principi pro actione i del dret a la justícia integradora, amb una interpretació enfocada als drets humans i respectuosa amb els principis vertebradors del dret internacional dels drets humans i dels tractats i convenis sobre la matèria signats per l’Estat espanyol, d’acord amb la Constitució. L’advocada de Vallejo, Sònia Olivella, d’Irídia, que també ha recorregut l’arxivament, ha valorat positivament aquest nou pas del ministeri públic.

    (Visited 27 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari