El jutjat rebutja investigar les tortures a un sindicalista a la comissaria de Via Laietana

La magistrada assenyala que els fets denunciats per Carles Vallejo estan "prescrits i amnistiats"

    La comissaria de Via Laietana

    El jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona ha rebutjat l’admissió a tràmit d’una querella del sindicalista Carles Vallejo contra sis policies nacionals per crims contra la humanitat i tortures a la comissaria de la Via Laietana de la capital catalana a principis dels anys 70, mentre estava detingut. La Fiscalia es va pronunciar a favor d’admetre la demanda emparant-se en la nova Llei de Memòria Democràtica, però segons la jutgessa instructora, els fets denunciats estan “prescrits i amnistiats”, i no constitueixen un delicte de lesa humanitat.

    Així doncs, la magistrada descarta investigar les tortures perquè conclou que els “principis de legalitat penal, d’irretroactivitat de disposicions desfavorables i de vigència de la llei d’amnistia són obstacles insalvables”. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ja ha anunciat que la Generalitat, personada com a acusació popular, recorrerà la decisió.

    El ministeri públic defensava que la Llei de Memòria Democràtica “imposa” a l’Estat el “deure” d’investigar les possibles violacions del dret internacional en matèria de drets humans i dret humanitari que s’haguessin produït durant la Guerra Civil i el franquisme. Així, la Fiscalia concloïa que “no procedeix la inadmissió de ple de la querella, sinó que és necessari dur a terme una investigació dels fets i del seu context abans d’adoptar una decisió sobre la continuació del procediment”.

    (Visited 22 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari