Messi encara salva el Barça com a líder i icona blaugrana a les xarxes socials

Dos anys després que Laporta el fes fora, les publicacions sobre Leo i un vídeo de Rosalía són les úniques que competeixen amb el Reial Madrid en un rànquing mundial en què per primera vegada el club blaugrana ha perdut el lideratge

Joan Laporta i Leo Messi

Als rànquings, indicadors i estadístiques sobre quin club és avui el primer al món a les xarxes socials, interaccions i publicacions, el Reial Madrid ha superat el Barça, que havia estat el gran dominador els darrers anys. És la primera vegada que el club blanc s’avança al blaugrana, afectat per un procés intern traumàtic que s’ha saldat amb desenes d’acomiadaments i de reestructuracions que, en definitiva, s’han concentrat a destruir i eliminar bona part de l’equip de comunicació i de xarxes heretat de l’etapa directiva anterior.

Almenys aquesta és l’explicació que els experts consideren més raonable i justificativa d’una regressió que, davant la magnitud de la tragèdia, s’ha abordat finalment amb una altra solució tan inesperada com incerta. Després de conèixer-se els primers resultats d’una temporada en què, precisament, el Barça havia tornat a guanyar la Lliga i el Reial Madrid havia fracassat a totes les competicions excepte a la Copa del Rei, Joan Laporta va decidir confiar sorprenentment en Paloma Mikadze, influencer que abans d’entrar a la nòmina blaugrana havia dirigit les xarxes socials i continguts de la firma de moda nupcial Rosa Clará, i que va ser incorporada al club després de les eleccions del 2021. Això sí, elegida i protegida per Manana Giorgadze, la seva mare i persona de confiança absoluta de Joan Laporta al capdavant del gabinet de presidència.

No ho va fer precisament per mèrits professionals indiscutibles, de la mateixa manera que si ara ha estat posada al capdavant d’una àrea especialment clau per al creixement econòmic futur del Barça, la sensació, estesa i compartida pels especialistes dins i fora del club és que es tracta d’una altra fidel expressió del nepotisme i de l’amiguisme dominant al nucli dur i executiu directament sota el comandament de Laporta.

El cas és que, fa tot just uns dies, Forbes va situar el Reial Madrid com el primer club esportiu del món en assolir els 500 milions de seguidors a les xarxes socials i l’estudi anual de Blnakfier per a LaLiga va llançar també una indiscutible tendència a l’alça de volum de l’activitat i presència de l’equip blanc a l’univers social media del planeta futbol.

Els resultats sostenen que el Reial Madrid ha aconseguit una fita històrica en convertir-se en la primera organització esportiva al món a superar els 500 milions de seguidors a les xarxes socials gràcies a l’activitat dels seus 37 comptes oficials en totes les seves divisions (futbol, bàsquet, futbol femení i futbol juvenil) i afiliats (Bernabéu, Madridistes) en 7 idiomes diferents (espanyol, anglès, àrab, francès, portuguès, japonès i xinès). Tots dos clubs competeixen amb el seu contingut audiovisual i interactiu en plataformes com Facebook, Instagram, WhatsApp, X (Twitter), TikTok, YouTube, Line, Snapchat, Twitch, LinkedIn, Weibo, Wechat, Toutiao, Douyin i BiliBili.

A més, el Madrid ha llançat la seva nova plataforma de streaming RM Play el mes de juny passat, paral·lelament al tancament de Barça TV a l’entorn comunicatiu del Camp Nou.

Les dades incideixen que, contra les crítiques del mateix Reial Madrid, que impugna i vota en contra de qualsevol estratègia i actuació de LaLiga dirigida per Javier Tebas, la competició espanyola continua creixent en l’àmbit internacional pel que fa a les seves audiències i, sobretot, en l’àmbit de les xarxes socials, on és més palesa la presència i la participació dels aficionats més joves. En aquest sentit, TikTok ha estat l’aplicació que ha crescut més, un 116,8%, mentre que X (Twitter) continua sent la més utilitzada amb gairebé el 60% del trànsit.

Els madridistes compten amb 363 milions de seguidors a les principals xarxes socials (Twitter, Instagram, Facebook i TikTok) i el Barça en té 342 milions. Tots dos avantatgen amb àmplia diferència la resta de clubs. El tercer de la llista és el Manchester United, amb 206 milions. Els clubs anglesos destaquen a la zona alta, amb cinc entre els deu primers. A més dels red devils, també tenen presència al top-10 el Chelsea, el Manchester City, el Liverpool i l’Arsenal. Completen aquest selecte grup el Paris Saint-Germain (PSG), la Juventus i el Bayern de Munic.

Crida l’atenció, però, el contingut d’algunes de les publicacions amb més èxit com a l’apartat d’imatges, on el Reial Madrid ha col·locat dues de les tres més celebrades amb una del fitxatge de Bellingham (7,5 milions/engangements) i una foto de Cristiano i Vinicius junts i somrient (7,3 milions). La tercera és blaugrana, encara que amb un matís destacat, ja que es tracta del post des del compte oficial del Barça on apareix Leo Messi fent un petó al trofeu de campió del món amb 6,9 milions i un text a la desesperada: “Per nosaltres sempre seràs el millor”. Una afirmació que en cap cas es correspon amb el nul esforç realitzat per Laporta perquè hagués seguit al club aquell funest estiu del 2021 o el passat, quan tampoc va ser capaç de convèncer-lo perquè tornés, malgrat el desig exprés i la voluntat del millor jugador de tots els temps.

El volum de projecció perdut per l’equip blaugrana per no haver pogut aprofitar el Mundial de Messi en imatge, compromís, màrqueting, marxandatge i creixement de marca continua sent incalculable. Aquest mateix post des del compte personal de Leo és el que va batre totes les plusmarques mundials de reproduccions, visites, interaccions i likes fins ara. El cas és que cap imatge pròpiament barcelonista no figura entre les més top.

Al rànquing de vídeos sí que aquesta proporció s’inverteix, liderada per una publicació a TikTok de Rosalía amb la samarreta del Barça, amb 77 milions de revisions, que supera els 55,5 milions d’un vídeo de Bellingham, i un altre de Cristiano del retrobament amb Ancelotti, amb 54,9 milions. Tampoc, però, aquest èxit puntual s’identifica amb cap jugador blaugrana, sinó amb la promoció de Motomami a la samarreta vestida pel Barça davant del Reial Madrid al Clàssic de la Lliga a Barcelona, una maniobra de promoció i comercial de Spotify dins el marc del seu acord de patrocini.

La combinació de vídeo i imatge a Instagram també presenta trets peculiars. La primera és una del gol del Madrid a la final del Mundial de Clubs amb 4,5 milions, seguida de dos de contingut blaugrana, una de Xavi sumant-se a la celebració al món àrab pel final del ramadà i una altra del mateix Leo Mesi sobre el seu primer gol amb el Barça l’1 de maig del 2005 i el seu gol 600 també aconseguit en la mateixa data, 1 de maig, però del 2019.

Pura nostàlgia de temps inoblidables que el Barca de Laporta podria haver prolongat en el temps amb evidents beneficis econòmics. La poderosa atracció internacional de Messi, el fitxatge del qual pel PSG es va amortitzar en un mes gràcies a l’impacte en els contractes d’explotació de la marca, es va multiplicar exponencialment gràcies al Mundial, un èxit del qual només se n’ha beneficiat l’Inter Miami i no el club de la seva vida, el FC Barcelona, que s’ha perdut aquest festí comercial com demostra la caiguda d’ingressos després de la puntada de peu que li va donar Laporta i l’efecte tan malenconiós de l’univers barcelonista, demostrat amb aquest rastre encara milionari i de rècord d’interaccions a les xarxes socials blaugrana.

En termes absoluts, només amb els comptes oficials del seu primer equip, el club blanc va generar 3.000 milions d’interaccions la temporada anterior per 2,8 milions el Barça. Males notícies també amb vista a aquests plans d’explotació del Metavers i el nou desenvolupament de la monetització del món digital que, segons Laporta, resoldrà tots els problemes del club.

(Visited 88 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari