Augmenten els pacients menors de 25 anys amb addicció al joc

La cap de Psicologia Clínica de Bellvitge demana campanyes de prevenció des de l'edat infantil

Susana Jiménez, cap de la Unitat de Joc Patològic de l'Hospital Universitari de Bellvitge (ACN)

L’adicció al joc augmenta entre els joves. La cap de la Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals de l’Hospital de Bellvitge, Susana Jiménez, ha alertat en una entrevista a l’ACN que la franja en què més ha augmentat aquest trastorn és la dels menors de 25 anys i que el joc estratègic, com són les apostes esportives o els casinos, han incrementat molt. En canvi, quan aquesta unitat de referència va obrir, el 2005, la majoria dels pacients eren homes de mitjana edat amb una addicció a les màquines escurabutxaques.

Segons un informe sobre trastorns comportamentals del Ministeri de Sanitat del 2022 (enquesta EDADES), es calcula que l’1,7% de la població “mostraria un possible joc problemàtic o trastorn del joc”. La unitat de Bellvitge va atendre l’any passat 38 menors de 25 anys, que representaven el 18% dels 267 pacients atesos, mentre que el 2005, quan es va posar en marxa, van ser 28 joves (7%).

El 2005, el que es coneix com a joc no estratègic centrava el 84% de les consultes. Durant aquests anys, l’addicció al joc en màquines escurabutxaques ha anat reculant, amb 93 pacients el 2022 (43%), i el joc estratègic, que era residual el 2005 (1,5%), pràcticament l’ha igualat (83 pacients, el 39%, l’any passat). Les consultes per trastorn del joc virtual han passat de ser pràcticament inexistents el 2005 a portar a la unitat 38 pacients l’any passat (18%).

Un altre factor de risc per desenvolupar un trastorn del joc i altres problemes de salut mental és haver començat a jugar en una edat precoç. Jiménez exposa que, en un estudi fet a nivell estatal, van observar que el 36% dels pacients per addicció al joc havien començat a jugar abans de l’edat legal, els 18 anys. L’estatus socioeconòmic baix també és un factor de risc, per les fantasies que s’atribueixen al joc de pensar que es poden resoldre problemes econòmics o aconseguir diners fàcils a través dels premis que s’hi obtinguin.

Jiménez ha demanat fer campanyes d’informació i prevenció del joc amb diners, i ha considerat que haurien de començar en l’edat infantil: “Comencem a fer campanyes quan ja són més grans. Veiem que no arribem a temps perquè no tenen la percepció que aquesta activitat sigui un risc”. El tractament de l’addicció al joc té una resposta positiva en molts casos, i el 70% dels pacients no recauen dos anys després d’iniciar-lo.

(Visited 37 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari