Els problemes “estructurals” d’H&M porten les treballadores al límit

La multinacional sueca té una manca de personal “aberrant” que comporta grans sobrecàrregues de feina

Protesta dels treballadors d’H&M davant la botiga del passeig de Gràcia de Barcelona, el mes de juny passat (ACN)

H&M és una de les empreses que, com va explicar EL TRIANGLE, incompleix l’acord social signat per patronals i sindicats que regula l’obertura comercial en diumenges i festius a Barcelona. De fet, com reconeix el secretari general de la Federació de Serveis de CCOO Catalunya, Ramón González, l’empresa sueca no respecta la voluntarietat ni el descans de qualitat, i té dificultats “més greus” que l’incompliment de l’acord social.

Segons González, “la realitat és que és una empresa amb moltíssims problemes”: una “falta de personal aberrant”, càrregues de treball “tremendes”, problemes amb l’organització del treball, problemes de vendes i de negoci “perquè no assoleix els nivells de la competència”… En aquest sentit, el sindicalista assenyala que H&M té problemes “fins i tot de viabilitat”.

Aquesta manca de personal “estructural” de la multinacional sueca afecta directament les treballadores de les botigues, que han de suportar enormes càrregues de feina. Això es veu agreujat pel fet que, a més, H&M no cobreix les baixes de llarga durada. “Els problemes de personal amenacen el seu funcionament normal”, apunta González, que destaca les grans ràtios d’absentisme de l’empresa, que en algunes botigues poden superar el 30%. “No es pot demanar al personal que ho cobreixi tot, perquè al final la gent peta. L’absentisme no hi és perquè sí”, afegeix el sindicalista.

Els problemes de l’empresa són tan grans que CCOO i UGT van convocar una vaga a finals del mes de juny passat per reclamar la contractació de més personal i la millora de les condicions salarials. Malgrat la dificultat de les negociacions, després de diverses jornades de vaga i de la pressió mediàtica, l’empresa va acabar cedint i va tancar un preacord amb els sindicats per desconvocar les aturades.

Aquest pacte inclou un incentiu relacionat amb les vendes de fins a 50 euros al mes per treballadora i un altre lligat al compliment de la jornada laboral, a més d’un increment salarial per a les dependentes de fins a 1.000 euros bruts anuals. També s’ha acordat un augment de personal “amb efectes immediats” i dur a terme novacions contractuals. “Es tracta de mesures de primera acció”, explica González, que considera que és “un acord raonable” perquè “posa les bases per intentar superar una qüestió que amenaçava seriosament el negoci”, com és la manca de personal.

El secretari general de la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum de la UGT de Catalunya, Òscar López, coincideix amb la valoració de González i lamenta que aquesta mena d’empreses “posin difícil poder guanyar-se bé la vida”. Pel que fa als incentius del preacord, López admet que són “complicats” d’assolir, però indica que la UGT ha rebut “més queixes” per les modificacions de les condicions de treball i pels acomiadaments que H&M ha dut a terme els últims anys.

Centenars d’acomiadaments

El 2019, la multinacional va dur a terme un expedient de regulació d’ocupació (ERO), va tancar sis botigues a Espanya i va acomiadar prop de 130 treballadores, fet que ja va agreujar les càrregues de feina. Dos anys després, el 2021, H&M va tornar a fer un ERO: va acomiadar 349 persones i va tancar múltiples botigues, set a Catalunya. Ara, l’empresa sueca té un problema de manca de personal a tot Espanya.

La prioritat de CCOO i UGT és que la multinacional resolgui els problemes de plantilla perquè les treballadores deixin d’estar sotmeses a una sobrecàrrega de feina. “Després ja optarem a millorar la resta d’estàndards”, assenyala González, que insisteix que ara l’empresa “difícilment pot organitzar el seu dia a dia”.

Conflicte a la part online

A banda dels problemes que H&M té a les botigues físiques, l’empresa sueca té obert també un conflicte a les oficines, concretament als centres d’atenció al client de la botiga online. De fet, el passat 30 de maig H&M va iniciar un procés de reestructuració en tots aquests centres a nivell mundial, el qual va comportar que, només al de Barcelona, on hi treballen més de 200 persones, 17 persones fossin acomiadades.

En total, aquesta reestructuració del centre d’atenció al client de la capital catalana va afectar 36 treballadores. Les que no van ser acomiadades “han vist com els seus rols s’han extingit i han estat recol·locades a noves posicions sense possibilitat de negociació de les seves noves condicions laborals”, explica el sindicat CGT, el qual va convocar concentracions per protestar pels acomiadaments i pels processos d’automatització “que destrueixen llocs de feina”.

D’altra banda, en un comunicat, el sindicat  explica que “ha tingut accés a informació” que indica que H&M ha iniciat diversos processos d’automatització, amb els quals “estima una reducció de 75.000 contractes a l’any”. Per tot això, la CGT considera que “podria haver-se produït una vulneració del dret de la representació legal de les treballadores de ser informades i consultades respecte a les reestructuracions de plantilla i la implementació de sistemes d’organització i control de feina”.

De fet, el sindicat ha presentat una denúncia a l’autoritat laboral perquè considera que la multinacional duu a terme “una estratègia empresarial de vulneració del dret sindical“, fet que, assegura la CGT, “és la tònica habitual en les relacions laborals” des que va aconseguir la majoria al Comitè d’Empresa.

(Visited 321 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Els problemes “estructurals” d’H&M porten les treballadores al límit”

  1. Ahora habria que denunciar, publicar e investigar, las condiciones de sus trabajadores/as supongo que explotados/as, que confeccionan los articulos de H & M, en el tercer mundo o en maquilas..
    NO COMMENT

    Respon

Feu un comentari