L’obertura dels comerços els diumenges i festius provoca conflictes amb treballadors

Empreses com H&M no respecten la voluntarietat ni el descans de qualitat

Manifestació a Barcelona de la plataforma Stop Diumenges i Festius el juliol del 2022, amb el suport del sindicat CGT

Més d’un any després de l’entrada en vigor dels nous horaris d’obertura comercial a les zones declarades de gran afluència turística de Barcelona, que impliquen l’obertura dels comerços els diumenges i festius del 15 de maig al 15 de setembre, diversos treballadors asseguren que les empreses estan incomplint l’acord social que van pactar les principals patronals i els sindicats majoritaris.

Segons el document signat per PIMEC, ANGED, Foment del Treball, Barcelona Oberta, Barcelona Comerç, la UGT, CCOO i el llavors president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, l’obertura comercial en diumenges i festius ha d’estar subjecta a la voluntarietat –no es pot obligar cap treballador a anar-hi– i ha d’anar acompanyada d’un descans de qualitat–compensació del diumenge treballat amb un dissabte de festa– i de dietes per als que treballin més de quatre hores.

No obstant això, la plataforma Stop Diumenges i Festius assegura que la majoria de grans empreses tèxtils no respecten la voluntarietat ni el descans de qualitat, i que s’aprofiten dels contractes de dilluns a diumenge per obligar els empleats a treballar. En conversa amb EL TRIANGLE, la portaveu de la plataforma, Mika Crisu, explica que “l’obligatorietat s’aplica en pràcticament totes les empreses”, i que la majoria “s’aprofiten de la precarietat de les treballadores”. “Des del 2012 hi ha contractes de dilluns a diumenge, i els diuen que hi estan obligades per contracte”, assenyala.

Empreses com Primark, H&M, Celio i les marques a les quals El Corte Inglés lloga part de la seva superfície tampoc respecten el descans compensatori de qualitat ni paguen a les treballadores les dietes. Segons Stop Diumenges i Festius, són moltes les treballadores afectades que no ho denuncien “per por a represàlies”.

La Laura, empleada d’una firma externa d’El Corte Inglés, ha explicat a EL TRIANGLE que ni la seva empresa ni la majoria de les marques que lloguen espais als grans magatzems compleixen cap dels principals punts de l’acord. “Voluntari no hi ha res, t’imposen que vinguis i punt. Pel que fa a les dietes, no te les paguen, i tampoc es compleix el descans de qualitat”, afirma.

Segons el seu testimoni, gran part de les firmes externes tornen els diumenges treballats entre setmana, per exemple, tenint festa un dimarts i un dimecres, en comptes de permetre a les treballadores disposar d’un cap de setmana lliure, com indica l’acord. “No és una compensació equivalent, amb tot el que implica treballar el cap de setmana sencer. És per riure que et compensin els festius donant-te dies de festa entre setmana”, manifesta la Laura.

“Traïció” dels sindicats majoritaris

Tant aquesta dependenta com Stop Diumenges i Festius han traslladat a EL TRIANGLE el seu malestar envers la UGT i CCOO per la seva inacció davant d’aquests incompliments. Segons ha explicat Crisu, se senten “molt abandonades” pels sindicats: “T’afilies a un sindicat pensant que t’ajudaran i resulta que defensen els interessos de les empreses”, ha lamentat la portaveu de la plataforma, que afirma sentir-se “traïda” i explica que només la CGT ha donat suport a les reivindicacions i manifestacions de Stop Diumenges i Festius.

Per la seva banda, la Laura explica que, malgrat estar sindicades, “és una lluita constant perquè les empreses no afluixen la corda, i no hem aconseguit res”. A més, assegura que en el cas de les firmes externes d’El Corte Inglés, “no hi ha absolutament ningú que estigui verificant que els punts de l’acord es compleixen”.

En conversa amb EL TRIANGLE, CCOO i UGT neguen haver traït els treballadors i destaquen que el que han fet amb l’acord és aturar l’obertura de tots els diumenges de l’any, com pretenia l’Ajuntament. Preguntat pels incompliments, el secretari general de la Federació de Serveis de CCOO Catalunya, Ramón González, admet que H&M incompleix la voluntarietat i el descans de qualitat, però explica que l’empresa “té problemes molt més greus que l’aplicació de l’acord, com càrregues de treball increïbles i falta de personal”. També admet els problemes a les firmes externes d’El Corte Inglés, on CCOO és una minoria i, segons diu, no té poder d’actuació.

D’altra banda, el secretari general de la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum de la UGT de Catalunya, Òscar López, afirma que aquestes queixes no han arribat al sindicat, i que només han tingut problemes amb Uniqlo per incomplir la voluntarietat, fet que ja han denunciat. No obstant això, López assegura que allà on la UGT tingui representació, “denunciaran tots els incompliments” que detectin.

Els dos sindicats destaquen que, amb la inclusió de l’acord social a la majoria dels convenis del sector, ja té rang de llei i, per tant, la Inspecció de Treball ja pot actuar davant dels incompliments que puguin produir-se.

L’acord signat a Barcelona, únic a tot Espanya

Els sindicats UGT i CCOO destaquen la importància de l’acord signat a Barcelona amb les patronals perquè, asseguren, ha permès frenar la intenció inicial del consistori barceloní d’obrir els comerços tots els diumenges i festius de l’any. El secretari general de la Federació de Serveis de CCOO, Ramón González, subratlla que el pacte de la capital catalana “és l’únic acord que hi ha sobre zones de gran afluència turística a Espanya” i que, a la resta del país, “no hi ha cap mena d’acord d’acompanyament social”.

“No s’ha de menystenir el que hem aconseguit”, considera González, que també apunta que “la realitat de l’obertura era allà, i sota l’amenaça que acabés amb una liberalització total”, com a Madrid. “L’acord té coses positives, i no són menors”, afegeix González, que assenyala que arribar a aquest acord “no ha sigut fàcil”.

En la mateixa línia, el secretari general de la Federació de Serveis d’UGT, Òscar López, afirma que també és “anti diumenges i festius”, però que no poden “mirar cap a un altre costat” davant la realitat. A més, assenyala que l’obertura en diumenges és positiva per a la generació d’ocupació, “sempre que sigui voluntari i la gent pugui decidir si treballar o conciliar”.

El cas d’H&M

La situació a H&M és més problemàtica que a la resta d’empreses del sector, ja que, a més de no complir els punts de l’acord social sobre l’obertura comercial en diumenges, els treballadors han de suportar grans càrregues de treball. Empleats de la marca han explicat a EL TRIANGLE que no es respecta la voluntarietat dels diumenges i que tampoc els retornen els festius treballats amb un dissabte lliure, sinó que els donen festa entre setmana, incomplint així l’acord signat entre patronals i sindicats majoritaris.

El secretari general de la Federació de Serveis de CCOO explica a EL TRIANGLE que “H&M no pot donar el descans de qualitat ni ordenar els torns, perquè té una falta de personal aberrant” i, en aquest sentit, apunta que “una empresa que difícilment pot organitzar el seu dia a dia, difícilment pot organitzar uns torns saludables”. González destaca que la marca té problemes més greus que l’incompliment de l’acord social sobre els diumenges i festius, i recorda que fins fa dues setmanes CCOO i UGT van convocar vagues per les “tremendes càrregues de treball” i la manca efectiva de personal.

(Visited 134 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari