Eleccions generals, en directe

Més de 37,4 milions de ciutadans espanyols, 5,7 milions a Catalunya, estan cridats a les urnes per a escollir el pròxim president del govern espanyol

Aquest diumenge, més de 37,4 milions de ciutadans espanyols, 5,7 milions a Catalunya, han estat cridats a les urnes amb motiu de les eleccions generals, de les quals sortirà el pròxim cap de l’executiu central que governarà Espanya durant els propers quatre anys. A la comunitat catalana, hi ha un total de 2.668 col·legis electorals i s’han constituït amb normalitat el 100% de les 8.923 meses.

_________________________

SENAT – ESCRUTINI: Amb el 90,41% escrutat, el PP arrasa al Senat i obté 119 representants, mentre que el PSOE n’aconsegueix 73.

ESCRUTINI: Amb el 99,87% escrutat, Alberto Núñez Feijóo (PP) ha guanyat les eleccions generals i aconsegueix 136 diputats. Pedro Sánchez (PSOE), en segon lloc, obté 122 escons, seguit de Vox (33) i Sumar (31). ERC queda en cinquena posició amb 7 escons i Junts en sisena també amb 7 representants, però la CUP i el PDECat es queden fora del Congrés, i EH Bildu (6) s’avança per primer cop al PNB (5).

PP – Valoracions: El guanyador de les eleccions i candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’ha mostrat “orgullós” dels resultats electorals i ha fet una crida al diàleg per poder governar: “Crec que el meu deure és obrir el diàleg per a liderar-lo i intentar governar el nostre país”.

VOX – Valoracions: El candidat de Vox, Santiago Abascal, ha considerat una “mala notícia” que Pedro Sánchez pugui bloquejar un govern del PP  o ser investit amb els vots dels partits independentistes.

PSOE – Valoracions: El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha destacat que la seva formació ha aconseguit més escons i més vots que les eleccions del 2019, i ha assegurat que Espanya vol “avançar” amb un govern progressista en comptes de retrocedir amb un govern del PP i Vox.

SUMAR – Valoracions: La candidata de Sumar, Yolanda Díaz, ha valorat positivament els resultats del 23-J i ha afirmat que “la gent dormirà més tranquil·la” perquè la democràcia “surt enfortida”.

JUNTS – Valoracions: La candidata de Junts, Míriam Nogueras, ha assegurat que la seva formació no farà president a Pedro Sánchez “a canvi de res”.

ERC – Valoracions: El candidat d’ERC, Gabriel Rufián, ha admès que els agradaria haver aconseguit millors resultats, ja que la formació ha perdut set escons, però ha celebrat haver sigut la primera força independentista al Congrés. A més, ha fet una crida a la unió de l’independentisme per posar un preu a una investidura de Pedro Sánchez.

ESCRUTINI: Amb el 95% escrutat, Alberto Núñez Feijóo (PP) guanyaria les eleccions i aconseguiria 136 diputats. Pedro Sánchez (PSOE), en segon lloc, obtindria 122 escons, seguit de Vox (33) i Sumar (31). ERC quedaria en cinquena posició amb 7 escons, i Junts en sisena també amb 7 representants.

CUP – Valoracions: El candidat de la CUP, Albert Botran, ha reconegut la derrota de la formació anticapitalista en les eleccions generals, ja que s’ha quedat sense representació al Congrés. “Són uns resultats dolents, no hem assolit els objectius que ens proposàvem”, ha admès Botran.

PSOE – PP: Amb el 89,86% escrutat, el PP ja guanya en nombre de vots el PSOE. Tenen, respectivament, 7.197.433 vots i 7.099.344.

ESCRUTINI: Amb el 88,80% escrutat, el PP guanyaria les eleccions generals i obtindria 136 escons, mentre que el PSOE n’aconseguiria 122. Vox seria tercer amb 33 escons i Sumar ocuparia la quarta posició amb 31.

PSOE – PP: El PSOE guanya en vots el PP, però la formació d’Alberto Núñez Feijóo supera els socialistes en escons.

ESCRUTINI: Amb el 81,99% escrutat, el PP seria el partit més votat i tindria 134 escons al Congrés. El PSOE obtindria 123 diputats, seguit de Vox (33) i Sumar (31).

PDECAT – Valoracions: El candidat del PDECat – Espai CiU, Roger Montañola, ha descrit els resultats de la seva formació com a “una derrota sense pal·liatius” després que el partit hagi aconseguit poc més de 20.000 vots i s’hagi quedat fora del Congrés dels Diputats.

ESPANYA – Participació: La participació aquestes eleccions generals s’ha enfilat fins al 69% a tot Espanya, un 3,41% més que el 2019. En total, han votat 16.547.983 ciutadans espanyols, i l’abstenció s’ha situat en el 30,35%.

ESCRUTINI: Amb el 74,54% escrutat, Alberto Núñez Feijóo guanyaria les eleccions i el PP es faria amb 132 escons. El PSOE obtindria 127 escons, Vox 33 i Sumar 30. ERC i Junts aconseguirien 7 escons cadascun.

JEC – VOX: La Junta Electoral Central (JEC) ha fet un requeriment a Vox perquè deixi entrar “de forma immediata” un periodista d’El País i un equip de TV3 a la seu de la formació perquè puguin cobrir la nit electoral. L’òrgan electoral ha recordat a la formació d’extrema dreta el principi de “no discriminació dels mitjans de comunicació durant els períodes electorals”.

ESCRUTINI: Amb el 62,36% escrutat, el PP guanyaria les eleccions amb 131 diputats, seguit del PSOE (128), Vox (33) i Sumar (30).

INDEPENDENTISME – ESCRUTINI: L’independentisme recularia al Congrés i passaria dels 23 escons que va obtenir el 2019 als 14 que sumen ERC i Junts. Amb més del 50% escrutat, la CUP i el PDECat quedarien fora de la cambra.

ESCRUTINI: Amb el 53,34% escrutat, Alberto Núñez Feijóo (PP) guanyaria les eleccions i aconseguiria 131 diputats. Pedro Sánchez (PSOE), en segon lloc, obtindria 130 escons, seguit de Vox (31) i Sumar (30).

CATALUNYA – ESCRUTINI: Amb més del 34% del vot escrutat, el PSC seria el partit més votat a les quatre províncies catalanes. Obtindria 20 escons al Congrés dels Diputats, 8 més que el 2019.

ESCRUTINI: Amb el 33,65% escrutat, el PSOE i el PP empatarien amb 131 escons cadascun. Vox obtindria 32 diputats al Congrés i Sumar 28. ERC i Junts arribarien fins als 7 diputats cada formació i, d’altra banda, Bildu obtindria 6 escons i el PNB 5. El BNG, UPN i Coalición Canaria es farien amb un escó cada partit.

JUNTS – Valoracions: Junts també ha apostat per mantenir “molta prudència” davant dels sondejos que s’han donat a conèixer aquest dimecres, i el senador Josep Lluís Cleries s’ha limitat a apuntar que en cas que el PP assoleixi la majoria absoluta amb Vox hauran “de plantar cara” a la situació.

ESCRUTINI: Amb el 24,12% escrutat, el PSOE guanyaria les eleccions i aconseguiria 133 diputats. En segon lloc, el PP es faria amb 127 escons, Vox amb 33 i Sumar amb 29. ERC i Junts obtindrien 7 diputats cadascun, i la CUP es quedaria sense representació al Congrés.

SUMAR – Valoracions: El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha evitat opinar sobre els sondejos d’aquest diumenge i ha demanat “prudència” perquè, segons ha afirmat, les enquestes no permeten “anticipar un escenari clar”. També ha enviat un “missatge d’optimisme” a les bases.

ESCRUTINI: Amb el 13,51% escrutat, Pedro Sánchez (PSOE) guanyaria les eleccions i obtindria 127 diputats. El PP aconseguiria 122 escons, Vox 31, Sumar 27, ERC 7 i Junts 7. EH Bildu es faria amb 6 diputats i el PNB amb 5. La CUP es quedaria fora del Congrés.

PSOE – Valoracions: La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha rebutjat anticipar cap escenari i ha demanat “màxima prudència” abans de fer cap valoració. “Cal esperar a que es faci aquest recompte”, ha assenyalat.

ESCRUTINI: Les primeres dades de l’escrutini, que es troba al 6,19%, situen el PSOE com a guanyador de les eleccions generals. El PP quedaria en segona posició seguit de Vox i Sumar.

PP – Valoracions: La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha augurat que aquesta nit “serà una bona nit electoral” per al PP i s’ha mostrat segura que Alberto Núñez Feijóo és la resposta “majoritària” a la consulta sobre qui ha de ser el pròxim president d’Espanya.

ERC – Valoracions: La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, s’ha mostrat “preocupada” pel descens de la participació a Catalunya, i ho ha considerat una “mala notícia” perquè “debilita” la defensa dels interessos dels catalans.

PAÍS BASC – Sondeig RTVE i TV3: EH Bildu superaria el PNB per primera vegada al Congrés dels Diputats segons el sondeig compartit de RTVE i altres mitjans autonòmics com TV3. Els abertzales obtindrien 6 escons, mentre que els nacionalistes en tindrien 5.

SONDEIG GAD3: El sondeig de Gad3 per a Telecinco també dona la victòria a Alberto Núñez Feijóo amb 147-153 diputats. El PSOE obtindria entre 109 i 115, Vox seria tercera força amb entre 29 i 33 diputats i Sumar n’aconseguiria entre 25 i 29.

SONDEIG GESOP: Una enquesta de GESOP per a El Periódico dona als populars entre 133 i 137 escons, al PSOE entre 109 i 113, a Sumar de 36 a 40 i a Vox de 34 a 38.

CATALUNYA – Sondeig RTVE i TV3: El PSC guanyaria les eleccions generals a Catalunya amb un 22,7% dels vots segons el sondeig de TV3 i RTVE, seguit d’ERC (18,7%), Junts (15,9%), PP (16,8%), Sumar – En Comú Podem (13,6%), Vox (6,7%) i la CUP (4,7%).

ESPANYA – Sondeig RTVE i TV3: El sondeig compartit de RTVE amb altres mitjans autonòmics com TV3  situa Alberto Núñez Feijóo (PP) com a guanyador de les eleccions generals, amb entre 145 i 150 escons, seguit del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, que obtindria entre 113 i 118 escons. La tercera posició seria per a Sumar (28-31) i la quarta per a Vox (24-27). ERC seria cinquena (9) i Junts sisena (9).

BARCELONA – Trànsit:  El retorn dels cotxes a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha avançat respecte al darrer cap de setmana. Segons dades del Servei Català de Trànsit, a les 19.00 h, han tornat 183.000 vehicles, quan diumenge passat ho van fer 168.000.

MADRID – PP: Poc abans del tancament dels col·legis electorals, la Junta Electoral de Zona (JEZ) de Madrid ha obligat el PP a retirar una lona situada a la ciutat que demana el vot per a Alberto Núñez Feijóo. Ho han denunciat el PSOE i Sumar.

CATALUNYA – Participació: Girona és la província d’arreu d’Espanya on més ha caigut la participació, amb una baixada de 12,9 punts.

ESPANYA – Participació: Per darrere de Catalunya, les comunitats autònomes que han registrat una major caiguda de la participació són Madrid (-7,84%) i l’Aragó (-5,43%). Per contra, les que tenen una participació més alta són Cantàbria (60,38%), la Comunitat Valenciana (57,90%) y La Rioja (56,65%).

CATALUNYA – Participació: Catalunya lidera la caiguda de la participació amb 11,22 punts menys que les eleccions del 2019. Per darrera hi ha Madrid (-7,84) i l’Ara

ESPANYA – Participació: Segons les darreres dades de les 18.30 hores, la participació ha caigut a tot Espanya quatre punts respecte a les passades eleccions generals, passant del 56,85% el 2019 al 53% aquest 23-J.

(Visited 109 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari