Els retrets pels pactes de Sánchez amb ERC i Bildu i del PP amb Vox centren el debat de RTVE

El PP insisteix a pactar amb el PSOE perquè governi el més votat i els socialistes ho descarten

    Aina Vidal (Sumar), Patxi López (PSOE), Cuca Gamarra (PP), Iván Espinosa de los Monteros (Vox), Gabriel Rufián (ERC), Aitor Esteban (PNB), i Oskar Matute (Bildu), al debat de portaveus de RTVE

    L’escenari de pactes postelectorals ha enfrontat de nou els grups al debat a set de RTVE, on s’han intercanviat retrets sobre la configuració d’un govern “Frankenstein” amb el PSOE i els seus socis i el govern “Dràcula” amb què Gabriel Rufián (ERC) ha definit l’entesa PP-Vox. La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha instat de nou el PSOE a acordar que governi la llista més votada, però el portaveu dels socialistes, Patxi López, l’ha descartat.

    Gamarra ha esquivat fer referències als acords que el PP i Vox acaben d’assolir en diversos territoris i ha demanat el suport pels populars perquè un hipotètic govern d’Alberto Núñez Feijóo “no depengui dels extrems” i per “deixar enrere la política de blocs”. La popular ha promès un “govern moderat” i ha criticat els “pactes negatius que ha impulsat el ”sanchisme” amb els “radicals independentistes”.

    La portaveu del PP també ha insistit a demanar al PSOE que signi el compromís que governi la llista més votada. “Si es creuen el CIS, perquè no estan disposats a signar aquest acord que Feijóo va plantejar a Sánchez dilluns” i que serviria per “superar la política de blocs”, ha dit. Patxi López ha refusat la proposta perquè la “lletra petita” diu que només s’aplica quan guanya el PP, però no el PSOE. “Si fossin Pinotxo, el nas els arribaria fins a Canàries, l’últim lloc on han pactat per treure el govern al partit guanyador, el PSOE”, i per tant “no tenen cap credibilitat”.

    Rufián també ha respost a la portaveu del PP que personalment prefereix el govern “Frankenstein” del PSOE amb Sumar i els seus aliats tradicionals que un govern “Dràcula” de PP i Vox “que xucla la sang a la classe treballadora”.

    El PSOE i el ‘no’ a Feijóo

    El portaveu d’ERC també ha demanat el vot per als republicans davant la possibilitat que –com demana Felipe González- el PSOE acabi permetent per activa o per passiva la investidura de Feijóo. “La meva experiència personal és que el PSOE cada vegada que pot escull el pitjor” i que “donar força al PSOE per frenar el que té a la seva dreta sempre és una mala cosa”, ha dit Rufián.

    López ha negat taxativament que el PSOE faciliti de cap manera una investidura de Feijóo. Segons el portaveu del PSOE, l’alternativa al govern de progrés és “una aliança d’ultradreta” que proposa “que la gent se les apanyi amb el que tingui” i no s’enfronti a reptes com el canvi climàtic i la violència masclista.

    Aina Vidal (Sumar), per la seva banda, ha recordat que cap formació podrà governar sola, i per tant hi ha dos blocs, el PP i Vox, d’una banda, i Sumar i PSOE, de l’altra. “Podem revalidar el govern o anar a les aigües fosques del PP i Vox” i “si hi ha algun vot de l’esperança, és el de Sumar”.

    ETA entra en escena

    Un cop més, ETA ha centrat part del debat. Iván Espinosa de los Monteros (Vox) ha recordat que aquest dijous fa 26 anys de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco, i ha assenyalat que “fa 26 anys no ens podríem imaginar que estaríem debatent amb el braç polític d’ETA”, que “no ha demanat perdó”.

    El portaveu d’EH Bildu, Oskar Matute, ha recordat que fa 26 anys ell es trobava a Ermua demanant l’alliberament de Miguel Angel Blanco, i ha recordat a Espinosa de los Monteros que “els seus discursos d’odi van en contra de la voluntat del poble basc de mirar endavant”.

    Al seu torn, Gamarra ha afirmat que els espanyols “estan farts” de “l’arrogància” amb què el PSOE tracta el PP mentre “tracta amb tanta delicadesa Bildu i altres”. “No acceptarem del PSOE cap tipus de lliçó sobre pactes quan té com a socis ERC i Bildu”, ha dit.

    Vidal ha considerat “vergonyós” que Vox i el PP utilitzin el terrorisme quan “haurien d’escoltar a les víctimes”, i Rufián ha acusat el portaveu de Vox d’utilitzar un “llenguatge guerracivilista” que és “perillós”, perquè “ETA no existeix”. “El que existeix és el feixisme que vostès representen” i “l’únic grup parlamentari que té delinqüents condemnats són vostès”.

    López, en la mateixa línia que Vidal i Rufián, ha retret al PP i a Vox que treguin “a passejar” el fantasma d’ETA, perquè implica “negar la victòria” de la democràcia sobre el terrorisme. “ETA no existeix, la vam derrotar, i la democràcia és millor que vostè”, ha dit a Espinosa de los Monteros.

    El PNB no pactarà amb el PP si hi ha Vox

    Aitor Esteban (PNB) no ha descartat la possibilitat que el seu partit pacti amb Feijóo una investidura, però ha recordat que el PP ha traspassat la línia vermella “normalitzant Vox i situant-lo a governs autonòmics”. En aquest sentit, Esteban ha assegurat que el PNB no farà “res de res” amb Vox.

    (Visited 42 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari