Associacions veïnals insten les administracions a no trigar 150 anys a retirar l’amiant

La Confavc lamenta la falta d'inspeccions i empreses especialitzades i alerta que "l'amiant encara és present"

Diversos activistes veïnals amb cartells contra l'amiant (ACN)
Diversos activistes veïnals amb cartells contra l'amiant (ACN)

La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc) ha reclamat aquest dimecres a les administracions que accelerin el cens d’edificis amb amiant i la seva retirada de forma segura. Les entitats recorden que una llei espanyola de l’any passat obliga tots els municipis a tenir localitzats els edificis amb amiant abans d’aquest maig, i una directiva europea obliga a retirar-lo de tots els edificis públics el 2028 i dels edificis privats el 2032. No obstant això, al ritme actual, amb menys de 2.000 permisos de retirada anuals, Catalunya trigaria més de 150 anys en eliminar-lo completament. La Confavc iniciarà una campanya de conscienciació ciutadana i impulsaran la creació de comissions municipals de l’amiant.

En una roda de premsa, diversos activistes veïnals han recordat que Catalunya va aprovar fa poc el Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant, que consta de 50 milions d’euros fins al 2032, i s’han queixat de la “inacció” de molts ajuntaments, que no han fet prou inspeccions per detectar tot l’amiant present als seus municipis. De fet, alerten que les revisions aèries mitjançant drons no són suficients, perquè no detecten amiant que estigui pintat o a les “entranyes” dels edificis, com els de les canonades o falsos sostres, i poden confondre cobertes que no porten aquest material.

Per això, les associacions veïnals insten les administracions a impulsar la formació d’especialistes en detecció i retirada d’amiant, i a incrementar els pressupostos per a la seva eliminació dels edificis, primer dels públics, després els privats de pública concurrència, com supermercats, gimnasos, bars i restaurants, i, finalment els privats, sobretot els que afecten més els menors d’edat. Segons alguns estudis, a Catalunya es calcula que hi ha uns 5,5 milions d’edificis, dels quals un 60% van ser construïts entre els anys 60 i 2000, quan es feia servir amiant. D’aquests, un 30%, prop d’un milió, encara podrien tenir-ne.

Luis Mallart, geògraf expert en amiant, ha explicat que no hi ha cap nivell saludable d’amiant i no només afecta la salut quan es desintegra, sinó que ja és perillós quan es degrada per motius meteorològics o altres. També ha explicat que fer un cens d’edificis amb amiant no és fer un simple inventari amb l’adreça del lloc, sinó detallar bé la localització i estat de l’amiant en cada immoble. Finalment, ha demanat que la retirada es faci de forma correcta, perquè la seva manipulació incorrecta també pot ser perjudicial per a la salut.

(Visited 16 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari