Un de cada deu joves que pateixen un brot psicòtic s’intenta suïcidar en els dos anys posteriors

Una temptativa anterior, patir forts sentiments de culpa o una baixa qualitat de vida són alguns dels factors de risc

Façana de l'Hospital del Mar de Barcelona
Façana de l'Hospital del Mar de Barcelona

Un de cada deu joves d’entre 18 i 35 anys que han patit un primer brot psicòtic intenten suïcidar-se en els dos anys posteriors. Així ho ha indicat un estudi del Grup de Recerca en Salut Mental de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i del CIBER de Salut Mental, que ha permès determinar els factors que fan que aquestes persones tinguin un risc més alt de treure’s la vida respecte a la resta de pacients amb aquest trastorn.

El treball, publicat a la revista Psychiatry Research, ha seguit durant dos anys prop de 300 pacients atesos al programa d’estudi i tractament per primer episodi psicòtic de l’Hospital del Mar entre el 2013 i el 2020. Més del 60% dels pacients són homes, però no es van detectar diferències en funció del gènere dels pacients. En total, es van detectar trenta casos amb intents de suïcidi en una o més ocasions durant el període d’estudi, i gairebé la meitat es van produir en el període entre l’inici dels símptomes psicòtics i el tractament. També es va registrar un increment entre sis mesos i un any després del primer brot.

L’estudi assenyala el patiment de forts sentiments de culpa i una baixa qualitat de vida com a principals factors de risc de temptativa de suïcidi. Els experts recorden que cal aplicar tractaments individualitzats en els pacients que han fet intents prèviament i tenen simptomatologia depressiva. En aquest sentit, remarquen la importància de proveir una adequada detecció i intervenció a persones amb alt risc de suïcidi per psicosi, i destaquen la importància de la detecció precoç per escurçar el temps que els pacients comencen a tenir símptomes i reben tractament.

Es calcula que cada any moren al món 700.000 persones per aquesta causa, i se sap que les persones amb un trastorn mental presenten un alt risc de cometre suïcidi. L’any 2021 es van produir més de 4.000 morts per aquesta causa a tota Espanya.

(Visited 17 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari