Laporta fa fora Telefónica, però recuperarà Barça TV en un altre format

Aprofitarà l'extinció del contracte i la conflictivitat laboral per reciclar amb menys cost part del personal per traslladar la producció audiovisual a un altre operador, potser Mediapro

Joan Laporta

La notícia del tancament de Barça TV a partir del dia 1 de juliol pot no ser del tot certa ni tampoc aquest tremendisme provocat a l’entorn mediàtic per una decisió que estava presa des que Joan Laporta va prendre possessió del càrrec el 17 de març del 2021. La desconfiança i el recel personal de Laporta cap a Telefónica, l’empresa de serveis que ha produït el canal des del 16 de febrer de 2015, són manifestes i públiques per la seva empatia amb Mediapro del seu amic Jaume Roures, el gegant audiovisual a qui va ajudar en tot el que va estar a la seva mà mentre va ser president entre el 2003 i el 2010.

Mediapro va obtenir l’exclusiva dels drets de TV de la Lliga fins a la temporada 2014-14 a partir de l’expiració del contracte anterior amb Via Telefónica (després Sogecable) i també la franquícia de la producció de la televisió blaugrana i com a proveïdor tècnic únic i oficial. No hi havia, doncs, cap dubte que amb el retorn de Laporta a la presidència Barça TV estava condemnada irremeiablement. Una altra cosa és que pugui ressorgir, o transformar-se amb un altre model i un altre format, com així serà una vegada trencada per sempre la relació amb Telefónica.

El comunicat oficial del club fet públic dijous passat no afirma ni de bon tros, com s’ha interpretat, que la televisió del club desapareixerà per sempre. “El FC Barcelona informa que ha comunicat al proveïdor TBSC Telefónica -deia la nota oficial-, l’empresa que gestiona la televisió del Club, Barça TV, que no renovarà el contracte de prestació de serveis, que finalitza el pròxim 30 de juny de 2023”.

El relleu ja està en marxa i preparat, ja que tampoc no encaixa aquesta decisió amb la justificada i necessària austeritat i retallada de despeses que presumptament ha d’aplicar Laporta a determinades partides. Sens dubte, les seccions en general (Bàsquet, Handbol, Hoquei Patins i Futbol Sala) i altres àrees poden veure’s afectades. En tot cas, hi haurà un primer acomiadament massiu d’uns 150 empleats, entre llocs directes o indirectes, però aquest no serà el cas de la ‘mare’ de la producció audiovisual del club, que ha d’alimentar abundantment les xarxes socials amb més de 300 milions de seguidors i l’OTT Barça TV+, un model de negoci, difusió i comunicació potenciat fa pocs mesos.

Precisament, l’estratègia de demolició i enderrocament del canal per part de la junta de Laporta s’ha desenvolupat associada a una política d’explotació, retallades i conflictivitat laboral sobre una plantilla sota la direcció de TBSC Telefónica, a la qual s’han limitat i eliminat mitjans i retribucions com les hores extres i obligat a jornades interminables de treball. El malestar intern que finalment va portar el personal a fixar un calendari de vagues intermitents, coincidint amb els dies de partit del primer equip, també ha estat causat per l’actitud autoritària i dèspota de Toni Cruz, l’últim fitxatge de Laporta per al canal, aterrat al club per motius que, en realitat, tenien poc a veure amb les seves necessitats i sí amb comptes personals pendents.

Toni Cruz ha encarnat, segons els empleats de Barça TV, aquesta descarada inclinació de la junta a pressionar-los i sotmetre’ls a les pitjors condicions de treball que mai no s’havien donat en la seva gestió i explotació. La consigna rebuda era generar aquest clima d’hostilitat i incomoditat mútua fins a promoure, com ha estat així, que TBSC Telefónica, societat filial nascuda al seu dia amb l’única finalitat de produir Barça TV, no mostrés la menor intenció de continuar lligada a la institució.

Les vagues i les tensions que Laporta ha contemplat i gaudit amb el seu cinisme i hipocresia habituals són el preludi d’una oportunitat per al següent operador que es faci càrrec de Barça TV, ja que podrà contractar personal format, preparat i extraordinàriament professional en unes condicions molt avantatjoses. L’etapa de Barça TV que ara tocarà el seu final va arrancar amb el contracte de data 16 de febrer de 2015 signat amb i Telefónica de Contenidos, S.A. per a la cessió dels drets federatius per a la temporada 2015/16 i un altre per a la gestió, la producció i l’explotació del Canal Barça per valor de 140 i 15,6 milions d’euros, respectivament.

Un cop pagada i amortitzada aquesta franquícia, el Barça va acordar mantenir la producció amb TBSC (Telefònica Broadcast Services Catalunya Barcelona Produccions SLU), que ha de veure extint el seu acord amb el mateix pressupost que va començar. Executius i treballadors s’han lamentat que, malgrat que aquesta congelació dels recursos “les exigències han estat de més programes, més continguts, més directes, més enviats especials i més personal”, cosa que ha conduït a aquest final tan poc feliç. Barça TV costa anualment uns 7,9 milions, dels quals 6,4 milions són per a l’operador en concepte de producció i massa salarial. D’altra banda, 1,5 milions són per pagar el múltiplex de la TDT, un preu segurament excessiu.

La situació d’aïllament respecte de Telefónica es va produir quan els clubs ja no van poder comercialitzar els drets individualment (Lliga i Copa) i es van veure obligats per decret a aportar-los a LaLiga. Curiosament, després de l’anunci de la no-renovació amb TBSC Telefónica, encara que es va propalar una onada mediàtica de solidaritat i de laments, la veritat és que no han aparegut signes de bel·ligerància laboral ni de protestes com les que, de manera recurrent, han marcat l’actualitat des que Toni Cruz va arribar per crispar i alterar el funcionament del canal.

A diferència de Real Madrid TV, que va trobar el seu major acomodament i expansió com a canal lliure i obert de la TDT en l’àmbit nacional, Barça TV és de pagament fora de Catalunya, on el potencial d’espectadors és més gran i, per manca de drets, no és competitiva a Catalunya.Per la seva banda, la plataforma digital de continguts audiovisuals del FC Barcelona, l’OTT BarçaTV+, funciona a través de la web i de l’app del Club, de la nova app per a SmartTV (AppleTV, AndroidTV i FireTV) i per a tots els dispositius -ordinador, tauleta tàctil,mòbil i televisió a través de la tecnologia cast-, en tres idiomes,català, castellà i anglès. També s’ha habilitat lasubscripció a través de l’app de compra d’Apple.

Els usuaris barcelonistes de tot el món ja pugen gairebé tres milions consumint més de 1.000 hores de contingut divers, informatiu, i més de 3.000 vídeos 100% Barça, que també es poden gaudir sota demanda. Les opcions són sèries exclusives i documentals de creació pròpia a la carta, també alguns partits antics del primer equip de futbol, així com del Barça B, el Barça Femení, seccions i categories formatives. O sigui que Barça TV, com a generador i emissor de continguts audiovisuals, continuarà existint, segur que no amb Telefónica. Potser reviurà amb l’ajuda de Mediapro? Sens dubte és una possibilitat que dependrà, en qualsevol cas, de la generositat de Laporta envers un altre dels seus amics.

Tampoc hi ha hagut ara reaccions com les de la vicepresidenta Elena Fort quan, el 2011, la junta va haver de replantejar-se el cost i les pretensions de Barça TV, llavors en mans de Mediapro, perquè consumia tants recursos com la Masia. “Inútils i ressentits… #sandrodimissio #salvemBarçaTv… I va i es carreguen Barça TV… #UsFelicitoFills!!!!”, va dir en un altre d’aquells tuits per a emmarcar. I això que Barça TV no va desaparèixer.

(Visited 108 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

1 comentari a “Laporta fa fora Telefónica, però recuperarà Barça TV en un altre format”

  1. Dius per un costat que el barça no renovarà, i després dius que és telefònica la que no es voldrà vincular amb el barça per culpa del malvat Laporta. Veient els calificatius gratuïts que li donas, i les contradiccions, no tens cap credibilitat.

    Respon

Feu un comentari