Puigdemont va piular en rus per guanyar-se la simpatia del mitjà pro Putin ‘Komsomolskaia Pravda’

El periodista d’aquest digital, Edvard Chesnokov, va felicitar l’ara candidat de Junts a la presidència de la Generalitat per l’ús del seu idioma per difondre un article que hi va publicar el 2019

Portada del Komsomolskaia Pravda del 7 de maig i piulada en rus de Carles Puigdemont el 27 d'octubre del 2019 citant aquest mitjà

L’ex-president de la Generalitat i ara candidat de Junts per tornar al càrrec, Carles Puigdemont, va pujar a la xarxa social Twitter (ara X) un missatge escrit en rus on anunciava la publicació d’un article seu al digital Komsomolskaia Pravda, mitjà oficialista identificat amb el president del país, Vladimir Putin, i que els darrers anys està avalant l’agressió d’aquest país a Ucraïna. Komsomolskaia Pravda va publicar l’article el 26 d’octubre del 2019 i Puigdemont el va enllaçar en un missatge pujat a la xarxa l’endemà.

El periodista rus Edvard Chesnokov va entrevistar Puigdemont el gener del 2019 i al seu perfil personal del Komsomolskaia Prava hi destaca que va ser el primer professional d’aquesta nacionalitat en fer-ho després que fugís de Catalunya l’octubre del 2017. Chesnokov va retuitejar el missatge en rus de l’ara candidat de Junts a la presidència de la Generalitat i també el va incloure al seu canal de Telegram agraint que l’hagués escrit en el seu idioma.

En l’entrevista publicada el gener, Chesnokov va destacar aquesta frase de Puigdemont com a titular: “Una Barcelona independent serà amiga de Moscou”. I va complementar-lo amb el subtítol: “Komsomolskaia Pravda ha estat el primer mitjà rus a entrevistar un “rebel pacífic” de la península ibèrica”.

L’article que Puigdemont va publicar a aquest mitjà el 2019, presentat com una gran exclusiva, es va titular: “La Unió Europea permet que la policia d’un dels seus estats membres utilitzi la violència contra els seus ciutadans”. El van introduir així: “L’ex-president de Catalunya Carles Puigdemont sobre la situació a la península i els problemes de la democràcia a Europa”.

L’article de l’ex-president català començava dient que “fa dos anys que Catalunya va començar el seu camí per convertir-se en una república independent. Sabíem que no seria ràpid, fàcil o indolor, però també sabíem que si volíem sobreviure com a societat, aquest era l’únic camí que podríem seguir. Tots els altres, 40 anys després de l’aprovació de l’actual Constitució espanyola, han fracassat”. Considerava que Catalunya havia de copiar el model de lluita del poble rus al llarg de la seva història: “Res del que gaudim avui a Catalunya es va aconseguir sense els sacrificis de les generacions anteriors, i la història russa n’és un exemple”.

Els darrers paràgrafs de l’article eren per desprestigiar Europa, en la línia que satisfa les aspiracions de Putin de provocar-hi divisions i enfrontaments: “Què passa amb la Unió Europea? És dolorós admetre que les institucions polítiques europees veuen tot això i callen. La UE permet que la policia d’un dels seus estats membres utilitzi la violència contra els seus ciutadans(…). La Unió Europea accepta deixar de ser un referent democràtic indiscutible que es va permetre donar lliçons de democràcia a tot el planeta. Per això insistim que la crisi catalana és un tema paneuropeu. Encara que Brussel·les segueix mirant cap a un altre costat”.

Han passat quatre anys i mig. No es té constància que Puigdemont hagi tornat a pujar missatges en rus a les xarxes socials.

(Visited 188 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari