Els salaris van caure i els dividends de les empreses cotitzades van pujar el 2022

Oxfam Intermón alerta que la bretxa salarial ha empitjorat per l'augment de marges empresarials

Treballadors a la planta de l'empresa Colbaix

El salari dels espanyols ha caigut un 5,5% el 2022 i  els dividends de les empreses cotitzades van augmentar un 26,8% en comparació de l’exercici anterior, fins als voltants dels 26.000 milions d’euros. Així ho explica la ONG Oxfam Intermón en una anàlisi amb motiu del Dia Internacional del Treball, i assenyalen que aquesta situació s’ha produït perquè els salaris a Espanya han augmentat menys que a la resta de les principals economies, per la qual cosa els treballadors espanyols van perdre, de mitjana, 1.523 euros de poder adquisitiu el 2022.

Oxfam ha explicat que aquesta realitat contrasta amb els “inflats” beneficis obtinguts per les grans empreses el 2022, cosa que ha provocat “un fort repunt dels preus que castiga les persones treballadores i les famílies”. Addicionalment, un treballador a Espanya necessitava el 2021 més de 147 anys per reunir la retribució anual mitjana d’un conseller executiu de l’Ibex-35, és a dir, més de quatre vides laborals. A nivell mundial, els sous han disminuït un 3,19% el 2022, fins als 685 dòlars per treballador, i països com els Estats Units i al Regne Unit, on la retallada mitjana va ser del 3,2% i del 2,5%, respectivament, han experimentat un increment del 9% en els salaris d’alts executius.

La ONG ha alertat que aquesta bretxa salarial ha empitjorat a causa de l’augment de marges empresarials durant la crisi dels preus, i ha denunciat que els desorbitats pagaments a accionistes beneficien als més rics de la societat, augmentant la desigualtat. A Espanya, 86 de cada 100 euros repartits com a dividends i altres rendiments financers acaben en mans, amb prou feines, d’un 10% de la població, mentre que als Estats Units, l’1% més ric posseeix el 54% de totes les accions en mans de les llars. A Sud-àfrica, el 95% dels bons i participacions en grans empreses estan en mans de l’1% més ric de la població, i el 62,7% pertany al 0,01% més enriquit.

(Visited 10 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari