L’Audiència de Barcelona ordena interrogar la directora del CNI per l’espionatge amb Pegasus

El tribunal també mana que se citi l'empresa israeliana NSO com a investigada

  La directora del CNI, Esperanza Casteleiro, en una foto d'arxiu

  Foto: Ministeri de Defensa

  L’Audiència de Barcelona ha ordenat al jutjat d’instrucció número 20 de Barcelona que prengui declaració a l’empresa israeliana NSO, fabricant del programari espia Pegasus, i a la directora del CNI des del maig passat, Esperanza Casteleiro. Ho fa en el marc de la investigació per l’espionatge de l’eurodiputada Diana Riba i del diputat al Parlament Josep Maria Jové, ambdós d’ERC, després que ho reclamessin tots dos i s’hi oposés la Fiscalia i el mateix jutjat. En la interlocutòria, l’Audiència també ordena que es faci un informe pericial independent sobre els mòbils dels dos polítics, que hauran de ser entregats al jutjat.

  El 24 d’octubre passat el jutjat d’instrucció número 20 va admetre a tràmit la querella contra la israeliana NSO Group, propietat d’OSY Technologies. Però en comptes de citar els querellats com marca la llei, la jutgessa d’instrucció va preguntar a la Fiscalia quines diligències volia practicar. Arran de la resposta del ministeri públic, el 15 de desembre passat, el jutjat va denegar les diligències proposades en la querella de Jové i Riba, va denegar la investigació de l’empresa OSY Technologies SARL, propietària de NSO, i va acordar la pràctica d’algunes diligències demanades per la Fiscalia. Jové i Riba van recórrer la decisió, i ara l’Audiència els ha donat parcialment la raó.

  El tribunal, per unanimitat, considera “incoherent” la decisió de la magistrada instructora i no dona la raó a la Fiscalia, que es va oposar a l’interrogatori dels representants de NSO al·legant que no constava que haguessin operat en territori espanyol. L’Audiència li recorda al jutjat i al ministeri públic que la querella és per investigar si els mòbils espanyols de Jové i Riba van ser espiats mentre es trobaven a Espanya.

  Tenint en compte la investigació feta pel Defensor del Poble, que va concloure que el CNI ha sotmès la interceptació de comunicacions al control judicial, l’Audiència veu pertinent que es demani informació al CNI sobre la compra del programari espia i el seu ús sobre Jové i Riba, i que declari la directora de l’organisme. “Per tant, la declaració no seria prospectiva, com denuncia el fiscal, sinó necessària per determinar si l’actuació que en el seu cas es va fer amb l’spyware es va fer conforme a la legalitat vigent, amb els límits legals i amb autorització judicial, tot i que, donat el caràcter secret d’aquestes actuacions no es pugui donar més informació que la confirmació d’haver utilitzat aquest programa”.

  El tribunal també considera que demanar a l’empresa israeliana que aporti tota la documentació relacionada amb el cas i, després, interrogar-la com a investigada no respecta el dret de defensa. Per això, l’Audiència considera que primer s’ha d’informar a NSO que està investigada i després requerir-li si vol donar la documentació relacionada amb el cas.

  L’Audiència també considera que la pericial aportada per Jové i Riba de Citizen Lab és vàlida, però també s’ha de corroborar mitjançant un informe pericial fet pels Mossos d’Esquadra o els informàtics que la jutgessa dictamini. A més, demana que s’aportin els terminals telefònics infectats. “És probable que no es trobi cap rastre, com diu la part querellant, donada la tipologia de l’spyware Pegasus, i també ho és que, donat el temps transcorregut, el 2019, els terminals restin inutilitzats o substituïts per altres, però han de ser posats a disposició d’aquesta unitat per fer aquesta constatació”, diu la interlocutòria de l’Audiència.

  (Visited 40 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari