Denuncien la Universitat de Girona per maltractar la gallina que van deixar en uns terrenys militars

FAADA assegura que la van fer servir d'esquer viu sense garantir el seu bon estat sanitari i de salut com marca la llei

    La Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) demana que se sancioni la Universitat de Girona i el biòleg responsable de l’estudi que va provocar deixar una gallina lligada davant d’unes càmeres de vídeo en uns terrenys militars de la Base General Álvarez de Castro del municipi alt-empordanès de Sant Climent Sescebes.

    Els fets es remunten al passat dimecres 5 d’octubre quan militars de la base van descobrir una gallina plomada i immobilitzada al costat de dues càmeres de foto-parany al camp de maniobres del recinte militar. Els soldats van avisar els Mossos d’Esquadra que quan van arribar al lloc dels fets van veure que una càmera portava informació de la Universitat de Girona.

    Un biòleg de la universitat es va presentar a la base i va informar que es tractava d’un experiment científic autoritzat, i va acabar declarant a comissaria davant els Mossos. La gallina va ser retornada i es van obrir diligències informatives, segons explica FAADA.

    Des de FAADA han comprovat que la Universitat de Girona està duent a terme un estudi de fauna en la zona de la comarca de l’Alt Empordà, en el qual es pretén capturar un exemplar d’Àguila Cuabarrada amb la finalitat de col·locar-li un transmissor que evidenciï quin és el seu territori i avaluar possibles impactes en aquesta espècie. És a dir, la gallina trobada pels militars es va utilitzar com a esquer viu per a l’àguila.

    FAADA denuncia que fins i tot segons l’autorització atorgada, en cas d’usar-se un esquer viu, aquest ha d’estar en bon estat sanitari i de salut, garantint el seu origen i traçabilitat, sense que pugui ser mutilat ni sofrir cap lesió física. No obstant això, tal com afirmen els testimonis del cas i les proves aportades, amb l’objectiu de capturar a l’àguila, la gallina emprada com a esquer va romandre lligada durant diversos dies pel cap i les potes sense menjar ni aigua.

    Per a la fundació animalista, aquests fets evidencien una palesa vulneració de la normativa sobre protecció animal de la Generalitat de Catalunya. Concretament, del Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals, i d’experimentació amb animals. FAADA afirma que el sofriment infligit a aquesta gallina és constitutiu de diverses infraccions administratives greus i fins i tot infraccions molt greus, si arriba a determinar-se que el tracte dispensat a la gallina en qüestió, va produir conseqüències molt greus per a la seva salut.

    Per tot plegat, FAADA ha demanat al seu departament legal que es procedeixi a l’obertura d’expedient sancionador contra la Universitat de Girona i el biòleg responsable de l’estudi, per incompliment de la normativa de protecció i experimentació animal. Que es procedeixi a la revocació de l’autorització per a la realització de l’estudi en qüestió per incompliment de les mateixes clàusules del contracte pel que fa al tracte dispensat als animals. I, entre altres coses, a més, han requerit que el responsable de l’estudi demostri si la gallina va rebre l’assistència veterinària que precisava després de la seva troballa, i quants animals més van sofrir la seva mateixa sort.

    El comunicat de FAADA acaba dient que “finalment, volem destacar la total falta de sensibilitat dels mitjans de comunicació a Espanya que es van fer ressò dels fets i van obviar per complet l’evident maltractament sofert per l’animal, publicant articles sensacionalistes que ridiculitzaven als militars en lloc d’enaltir la seva impecable actuació i denunciar l’ocorregut”.

    (Visited 172 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari