Els pagesos, emprenyats pel preu que se’ls paga pel raïm

La sequera ha provocat una reducció de la producció d’enguany

El sindicat Unió de Pagesos està indignat amb el preu que els cellers han pagat pel raïm de la verema d’enguany: de mitjana, 0,38 euros el quilo. Això, en un context inflacionista, en el qual els costos dels subministraments associats a l’agricultura s’han disparat: +70% el gasoil, +50% els fertilitzants…

Perquè els sortissin els comptes, Unió de Pagesos considera que els viticultors haurien de cobrar, com a mínim, 0,50 euros per quilo, en comptes d’aquests 0,38 euros de mitjana que els han pagat els cellers. A més, i a causa de la sequera, la producció d’aquest any ha estat molt inferior.

Segons les zones, la reducció ha estat entre el -15% i el -50%. Aquesta menor producció i el fet que els estocs de vi estan exhaurits haurien d’haver provocat un reajustament a l’alça dels preus, però això no ha estat així.

Unió de Pagesos sospita que els grans cellers s’han posat d’acord per pressionar a la baixa el preu del raïm, i des del sindicat han anunciat que pensen demanar una investigació a l’Autoritat Catalana de la Competència per tal de determinar si s’han produït pràctiques concertades il·legals.

A Catalunya hi ha unes 8.500 famílies que viuen del conreu de les vinyes. La superfície dedicada a la producció de raïm és de 52.000 hectàrees, distribuïdes en les 12 denominacions d’origen que hi ha reconegudes.

Per la seva banda, hi ha uns 800 cellers que es dediquen a l’elaboració de vins i cava. L’any passat, van vendre gairebé 89 milions d’ampolles, a un preu mitjà unitari de 3,75 euros. La facturació total d’aquest sector va pujar a 333 milions d’euros, amb un pes important de les exportacions, que van representar 204,5 milions d’euros.

Unió de Pagesos reclama que els cellers facin el pagament del raïm que compren als viticultors en un termini de 30 dies, en el marc del que estableix la llei contra la morositat. El sindicat també recorda l’obligació de formalitzar contractes per escrit de compravenda de raïm amb l’establiment sobre qualitats, preus i condicions concretes. En aquest sentit, propugna que es forci la signatura de contractes plurianuals, amb preu predeterminat, per garantir la viabilitat de les explotacions especialitzades en el conreu de vinyes.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides